Om de achterstand van het Europese continent te illusteren, noemde Jansen enkele cijfers. De afstand tussen Chicago en Tucson in de Verenigde Staten is ongeveer 2.000 kilometer. Het wegvervoer daar doet over die afstand gemiddeld 33 uur met een snelheid van 60 kilometer per uur. In Europa staat gemiddeld 57 uur voor de afstand Rotterdam-Rome, eenzelfde afstand. Dat levert een gemiddelde snelheid op van 35 kilometer per uur. Oorzaak: een minder effectieve infrastructuur.
“Dit demonstreert de zwakke positie die we daardoor hebben op het gebied van wegvervoer en de noodzaak van oplossingen” , aldus Jansen. “Ook zouden we een Europese spoorwegmaatschappij moeten hebben voor de infrastructuur en assenmanagement van multinationals als Bilspedition (eigenaar van de Scansped Groep, red.) Wanneer zal dat eens gebeuren?”

Basis

Vice-premier Wim Kok, tegen wie juist op dat moment 250.000 vakbondsleden op het Haagse Malieveld aan het betogen waren, gaf in een korte toespraak aan dat voor de verbetering van de (weg-)infrastructuur in Nederland een beroep zal moeten worden gedaan op particulier bijeengebracht kapitaal. “De regering zoekt intensief naar nieuwe wegen om dat kapitaal aan onze nationale infrastructuur ten goede te laten komen” , maakte Kok duidelijk. “Binnenkort moet dat zijn vruchten afwerpen. Er is de regering alles aan gelegen om nu de basis te leggen voor onze toekomstige economische afwikkeling.”
Overigens was er een grote belangstelling voor de bijeenkomst. Burgemeester mr G.Ph. Brokx van Tilburg verrichtte de officiele openingshandeling. Het logistieke centrum voor fysieke distributie beslaat 60.000 vierkante meter terrein, waarvan 13.000 vierkante meter loods. Het overslaggedeelte van de loods heeft 32 zogenaamde dockshelters. Kosten van het gebouw: 21 miljoen gulden.

Uitbreiding

Inmiddels is het centrum al goed bezet. Zo’n vijfentwintig verladers maken er gebruik van, onder meer Nokia, LMS en HCS. Directeur Jansen benadrukte tijdens de bijeenkomst dat de uitbreiding van het complex al in voorbereiding is. Doel is een nieuw loods te bouwen van ongeveer 10.000 vierkante meter oppervlakte. De bouw ervan gaat definitief door nadat de onderhandelingen met enkele mulltinationale verladers zijn afgerond.
Scansped Holland verzorgt vanuit Tilburg (waar het hoofdkantoor van Scansped in de Benelux is gevestigd) autogroupagediensten naar alle Europese industriele centra. Bruto jaaromzet van het bedrijf: 115 miljoen gulden. Er werken 425 personeelsleden in vestigingen in Tilburg, Amsterdam, Ede, Enschede en Rotterdam-Hoogvliet. Jaarlijks behandelt Scansped Holland circa 300.000 zendingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement