In Amsterdam eindigden de stemmingsindices dan ook op het laagste niveau van de dag. De index voor transport en opslag sloot een vol punt lager op 92,50, evenals de index voor industriele waarden op 99,70. De algemene indice daalde 0,70 tot 88,70.
Bij de transport- en opslagwaarden moest vooral Internatio-Muller het ontgelden. Dit fonds moest fl 1,30 inleveren op fl 69,70. Daarbij speelt ongetwijfeld de aangekondigde ingrijpende reorganisatie bij Van Rietschoten & Houwens een rol. Dit bedrijf heeft met moeilijkheden te kampen in verband met de grote automatiseringsopdracht voor marinefregatten. Maar ook de andere fondsen moesten terrein afstaan. Nedlloyd kalfde nog twee kwartjes af op fl 54,60, KLM werd vier dubbeltjes goedkoper op fl 31,30, evenals Pakhoed op fl 43,60. Van Ommeren-Ceteco zakte zestig cent op fl 39,90. Op de lokale markt gaf Frans Maas vijftig cent prijs op fl 76,50, maar op de parallelmarkt kon HES Beheer zich handhaven op fl 41. Op de Brusselse contantmarkt herstelde CMB fractioneel tot BEF 24.050. Op de Brusselse beurs legde de kabinetscrisis en de inmiddels aangekondigde vervroegde verkiezingen overigens een extra druk op de markt.
Op de Optiebeurs in Amsterdam waren maandagochtend de opties op de EOE- aandelenindex favoriet. Als gevolg van het lagere slot van Wall Street daalde de Amsterdamse beursbarometer tot een laagste stand van 267,71, waarbij totaal 3.100 opties van eigenaar wisselden. Tweederde van de omzet in dit deel van de markt kwam voor rekening van de puts.
De dollar begon de week met een koersstijging van een halve cent bij opening van de handel. In Amsterdam stond de koers maandag om 10.00 uur op fl 1,8920 na een slotkoers van fl 1,8870 van vorige week vrijdag. De stijging deed zich al voor op de valutamarkt van Tokio. Alleen tegenover de yen moest de Amerikaanse munteenheid inleveren. De slotkoers in Tokyo bedroeg 129,53 yen en dat was de laagste koers sinds bijna acht maanden. Oorzaak is de versterkte positie van de yen. De Japane munteenheid kreeg afgelopen vrijdag al een flinke steun in de rug toen bekend werd dat het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van Japan in augustus ten opzichte van een jaar ervoor zeer sterk was toegenomen. De slotkoers werd in Amsterdam vastgesteld op fl 1,8925, terwijl een infokoers werd opgegeven van fl 1,8880.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement