De landen uit het voormalige communistische blok hebben niet alleen economische hulp nodig, maar ook een ‘sterk politiek signaal’ van de EG. “Zij moeten daarbij te verstaan krijgen dat zij zonder dubbelzinnigheid deel uitmaken van hetzelfde Europa als wij en op onze steun kunnen rekenen” , aldus Delors. Hij onderstreept dat de Gemeenschap zich wel eerst van binnenuit verder moet versterken voordat zij zich helemaal openstelt voor de buitenwereld. “De Gemeenschap is nu nog niet voldoende gewapend om in te gaan op de uitdaging van een groot Europa” .
Het signaal is nodig om ‘degenen die destabiliserende neigingen in Europa zouden hebben, te ontmoedigen’. Maar het zal ook bedoeld zijn voor bevolkingen van wie offers worden verlangd terwijl zij de consumptiemaatschappij slechts op hun televisieschermen kunnen aanschouwen. Het is ook noodzakelijk voor de particuliere investeerders, die niets in het oosten zullen ondernemen zonder garanties die alleen de Europese Gemeenschap hun kan geven, vervolgt Delors.
Daarom pleit de voorzitter van de EG-Commissie ervoor dat de Twaalf meteen na de top in Maastricht een afspraak maken voor een nieuwe politieke en institutionele top ter voorbereiding van een structuur van 24 of 30 landen. De Europese Commissie is al begonnen met het nadenken over een dergelijke structuur, aldus Delors.
Derde termijn
In een vraaggesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel laat Delors weten dat het van de uitkomst van de Eurotop in Maastricht afhangt of hij zich voor een derde termijn als voorzitter van de Europese Commissie beschikbaar stelt. Zijn huidige termijn loopt eind 1992 af. Delors dringt er bij de twaalf lidstaten op aan het ontwerp van de Europese Politieke Unie niet in Maastricht te laten stranden. “Als de middelmatigheid wint, zijn acht jaar (voorzitterschap van de Europese Commissie) voldoende” , aldus Delors. Hij is bang dat een onvolledig akkoord het bestaan van de Europese Gemeenschap als zodanig op de tocht zet. Naar zijn idee zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de Twaalf nog niet bereid ‘de sprong naar de Politieke Unie te maken’.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?