ExxonMobil was al begonnen met het weghalen van Amerikaans personeel uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het complete vertrek van ExxonMobil zal mogelijk veel tijd in beslag nemen, omdat het bedrijf zelf werk uitvoert in Rusland. Bij andere oliemaatschappijen gaat het vaak alleen om belangen in Russische projecten of bedrijven.

De druk op westerse bedrijven om te stoppen met de activiteiten in Rusland neemt steeds sterker toe vanwege de Russische invasie van Oekraïne. De grote olieconcerns BP, Shell en Equinor kondigden al eerder aan te vertrekken uit Rusland. Het Franse TotalEnergies stopt met nieuwe investeringen in Rusland. Ook het Italiaanse Eni en OMV uit Oostenrijk stappen uit Russische projecten.

Het zal de oliebedrijven tientallen miljarden dollars kosten. Daarbij worden waarschijnlijk de banden met Rusland langdurig verstoord. Het land werd gezien als een belangrijke groeimotor voor de lange termijn voor de sector.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement