Amazon stijgt daardoor van de derde naar de eerste plaats en streeft daarmee Google en Apple in een klap voorbij. De stijging heeft het bedrijf van Jeff Bezos volgens Kantar te danken aan ‘slimme overnames, een uitstekende dienstverlening aan de consument en het vermogen de concurrentie voor te blijven door een gevarieerd ecosysteem van producten en diensten aan te bieden’.

Google, vorig jaar koploper, is gezakt naar de derde plaats met een merkwaarde van 309 miljard dollar. Apple, dat 309,5 miljard dollar waard is, is op de tweede plek blijven staan. Webwinkel Alibaba schiet met een groei van 16% twee plekken omhoog van 9 naar 7. Met een totale merkwaarde van 131.2 miljard dollar is het meest waardevolle Chinese merk van dit moment.

Waardeberekening

Kantar berekent de waarde van de merken onder andere op basis van de marktkapitalisatie, winstgevendheid, aandeelhouderswaarde en een publieke enquête naar de houding van consumenten ten opzichte van bedrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement