Rampschip Waldhof was volgens autoriteiten verkeerd beladen

De Waldhof, de verongelukte tanker met zwavelzuur die nu bijna een jaar geleden langdurig de Rijn bij St. Goarshausen versperde, was verkeerd beladen.

Dat zegt de Duitse Wasser- und Schifffahrtsdirektion Süd-West. De dienst voegt eraan toe dat het schip door die verkeerde belading instabiel was.

Dat alleen verklaart overigens nog niet waarom de Waldhof, met 2400 ton lading aan boord, op 13 januari 2011 op de Midden-Rijn kapseisde. De exacte oorzaken moeten nog worden onderzocht, zegt de dienst die de supervisie heeft over de scheepvaart op dit gedeelte van de Rijn.

Vorig jaar zomer stelde een expert, die in opdracht van het openbaar ministerie in Koblenz de zaak onderzocht, vast dat de Waldhof was overbeladen. Getuigen meldden voorts dat het schip mogelijk werd gehinderd door een ander schip. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog steeds.

Na het kapseizen van de Waldhof duurde het een volle maand voordat de scheepvaart op dit deel van de Rijn weer volledig kon worden vrijgegeven. Ramingen van de schade, zowel voor de binnenvaart als voor verladende bedrijven, lopen op tot vele tientallen miljoenen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rampschip Waldhof was volgens autoriteiten verkeerd beladen | NT

Rampschip Waldhof was volgens autoriteiten verkeerd beladen

De Waldhof, de verongelukte tanker met zwavelzuur die nu bijna een jaar geleden langdurig de Rijn bij St. Goarshausen versperde, was verkeerd beladen.

Dat zegt de Duitse Wasser- und Schifffahrtsdirektion Süd-West. De dienst voegt eraan toe dat het schip door die verkeerde belading instabiel was.

Dat alleen verklaart overigens nog niet waarom de Waldhof, met 2400 ton lading aan boord, op 13 januari 2011 op de Midden-Rijn kapseisde. De exacte oorzaken moeten nog worden onderzocht, zegt de dienst die de supervisie heeft over de scheepvaart op dit gedeelte van de Rijn.

Vorig jaar zomer stelde een expert, die in opdracht van het openbaar ministerie in Koblenz de zaak onderzocht, vast dat de Waldhof was overbeladen. Getuigen meldden voorts dat het schip mogelijk werd gehinderd door een ander schip. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog steeds.

Na het kapseizen van de Waldhof duurde het een volle maand voordat de scheepvaart op dit deel van de Rijn weer volledig kon worden vrijgegeven. Ramingen van de schade, zowel voor de binnenvaart als voor verladende bedrijven, lopen op tot vele tientallen miljoenen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement