Directeur Ben Maelissa van Danser Group vertelt waarom het bedrijf hiertoe overging: ‘Wij kregen jaren geleden al in de gaten dat groen en duurzamer vervoer steeds harder gepusht gaat worden. Niet alleen door overheden, maar ook door verladers.’

Wat de bouw van dit schip volgens hem extra lastig maakt, is dat het gaat om een retrofit in plaats van nieuwbouw: ‘Kijk, bij nieuwbouw kun je de hele bouw zodanig inkleden dat alles perfect past. Wat wij hebben gedaan is ingrijpen in een bestaand schip waarin de nieuw te plaatsen installaties als motoren en de brandstoftank moeten worden ingepast.’

Melissa erkent dat het LNG-bunkernetwerk nog verre van volwassen is, maar volgens hem vormt dat geen probleem voor de ‘Eiger-Nordwand’. ‘In Rotterdam is voorlopig één aangewezen plaats waar LNG per truck gebunkerd mag worden, in de Seinehaven. Daarom hebben we voor een grote opslagtank gekozen. Wij kunnen in deze tank genoeg LNG meenemen om van Rotterdam en Antwerpen naar Basel te varen en weer terug. Dat is ons vaste vaargebied. Overigens kan ook in Mannheim LNG worden gebunkerd. En in onder andere Straatsburg en Basel worden haalbaarheidsonderzoeken voor de aanleg van LNG-bunkerfaciliteiten uitgevoerd.’

Hoewel vaak wordt gezegd dat de binnenvaart conservatief is, is Maelissa het daar hartgrondig mee oneens. ‘Dat is onzin! De binnenvaart is wel degelijk innovatief. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat schepen en scheepsmotoren gemakkelijk respectievelijk 40 en 25 jaar meegaan. Het gaat dus niet in zo’n rap tempo als het wegtransport. Toch zijn wij kampioen op het gebied van CO2-uitstoot. Qua fijnstof en stikstofoxide valt er nog wat te winnen, daar helpen dit soort projecten bij.’

Lees het volledige interview in Nieuwsblad Transport nr. 25

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement