Het verdrag, indertijd ondertekend door de Koning der Nederlanden, de Groothertog van Baden, de Koning van Beieren, de Keizer der Fransen, de Groothertog van Hessen en de Koning van Pruisen, wordt wel gezien als een voorloper van de Europese Unie.

De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zal aanwezig zijn bij de aankomst van de Akte, waarvan slechts één origineel bestaat. Die bevindt zich normaalgesproken in het ‘Palais du Rhin’ in Straatsburg, waar die beheerd wordt door de De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR). Die telt vijf leden (België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland) en ziet toe op de naleving van het verdrag.

Bijzondere gast

De Europese tour van het document begon oktober vorig jaar met een trip naar het Kasteel van Mannheim, waar het op 17 oktober 1868 getekend werd. Daarna is de akte ook in Bonn en Duisburg te zien geweest. Het Maritiem Museum heeft nog een ‘bijzondere gast’ geregeld om de aankomst van de Akte luister bij te zetten, de ‘Helena’, één van de laatste Rijnschepen uit die tijd.

Die ligt op 22 mei en 23 mei aan de steiger bij het museum. Op die data kunnen bezoekers, op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen, de Helena tussen 13.00 en 15.00 uur gratis bezoeken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement