Daarmee groeit het netwerk van de Britse groep in de Benelux uit tot elf terminals, drie van MCS en acht van BCTN. MCS is vooral gericht op containervervoer tussen de zeehavens en de noordelijke provincies en heeft terminals in Meppel, Leeuwarden en Groningen en heeft deelnemingen in terminals in Hengelo en Kampen.

Infracapital is de infastructuurdivisie van het in Londen gevestigde M&G Investment Management Limited, dat naar eigen zeggen 370 miljard pond aan investeringen beheert. Die heeft de overname met het oog op de met BCTN opgebouwde positie aangemeld bij de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM).

BCTN-directeur Joop Mijland verwacht dat die geen bezwaar zal maken. ‘Geografisch is er nauwelijks overlap. MCS is vooral op het noorden gericht, wij zijn sterk in Zuid-Nederland en België’, zegt hij. De groep exploiteert terminals in Alblasserdam, Beringen (B), Den Bosch, Geel (B), Meerhout (B), Nijmegen, Roermond en Venray. Binnenkort worden nieuwe terminals in Deventer en Lommel (B) geopend.

Strategie

Mijland is ingenomen met de stap van Infracapital, dat BCTN een half jaar geleden kocht van het Amerikaanse Alinda Capital. ‘Het laat zien dat onze aandeelhouder vertrouwen heeft onze tak van sport en onze op vergroening gerichte strategie’, zegt hij. Hij spreekt daarom van ‘een krachtige en prachtige overname’.

Volgens hem is het te nog te vroeg om te denken aan bundeling van beide bedrijven: ‘Daar zullen we het in de toekomst heus wel eens voor gaan zitten, maar voorlopig laten we het stof eerst maar eens neerdalen’.

MCS vervoert met een vloot van elf schepen van alle 156 teu jaarlijks zo’n 100.000 containers. De groep heeft ongeveer 85 mensen in dienst. BCTN exploiteert op weekbasis 18.500 teu transportcapaciteit en vervoert op jaarbasis zo’n 400.000 containers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement