Moderne motoren voldoen aan emissie-eisen, maar in de praktijk kan het in sommige gevallen tegenvallen. Daarom wordt er in dit project in de praktijk gemeten, en emissies bij verschillende omstandigheden geanalyseerd.

Uitdagender

Voor vrachtwagens en bestelwagens is het relatief eenvoudig om kostenefficiënt de werkelijke operationele prestaties (zoals snelheid en route), condities, energieverbruik en emissies te monitoren. Voor binnenvaartschepen is dit uitdagender, hebben de onderzoekers gemerkt. Er bestaat immers een grote verscheidenheid in scheepstypen, afmetingen, gebruikte (hulp)motoren (geïnstalleerd vermogen, snelheid, met of zonder nabehandeling), verschillende romp-ontwerpen en voortstuwingssystemen (hydrodynamische weerstand), externe omstandigheden (stroom, (wind)richting, diepgang, kielspeling), belastingen en snelheden.

Het monitoren van emissies in de praktijk moet inzicht geven en de basis vormen voor effectief beleid om uitstoot te verminderen. Het programma ‘Meten op Schepen’ gaat de parameters en prestaties meten en vastleggen in de realiteit van de binnenvaart, gericht op CO2-uitstoot en luchtverontreinigende stof(fen) (NOx).

20 schepen

De komende maanden worden de meetschepen voorzien van de nodige instrumenten. Vervolgens start het eenjarige monitoringprogramma. De eerste resultaten komen naar verwachting eind 2022 beschikbaar. Ongeveer 20 scheepseigenaren werken mee aan dit programma en voorzien hun schepen van sensoren en telematica om vervolgens 24/7 te gaan meten voor een periode van minimaal 1 jaar.

Het monitoringsprogramma kijkt onder meer naar positie op de vaarweg en snelheid, diepgang, kielspeling, toerental van de motor(en), door de motor(en) opgewekte vermogen, gevalideerd brandstofverbruik 
(in kilogrammen of normaalvolume), NOx-emissies (met en zonder nabehandelingssysteem) en lading (ton, type zoals vloeistof, bulk, containers, herkomst en bestemming).

Deze parameters worden gecombineerd met data uit andere gegevensbronnen (aan boord of extern), zoals weer (temperatuur, windsnelheid/ richting), ECDIS-informatie over waterwegen, profiel van rivier of kanaal en snelheid en richting van de stroom- snelheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement