De vervoersprestatie (TKM) over de binnenwateren in de EU is in de eerste helft van 2021 met 4,3% gestegen in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Nederland en Duitsland, de twee landen met het hoogste aandeel binnenvaart in Europa, melden beide een toename van de vervoersprestatie. Voor Nederland bedroeg dat 5,5%, voor Duitsland 4,7%.

Het groeipercentage hangt voornamelijk samen met zowel een grotere vervoersvraag naar kolen (plus 30%) als naar ijzererts (plus 18%). Het segment droge lading zag de hoeveelheden in het algemeen toenemen, terwijl vloeibare landing stabiel bleef met weinig verandering. Wat het containervervoer betreft kan voor de Rijnoeverstaten een verdere toename worden vastgesteld.

De binnenvaartcijfers komen uit het nieuwste bulletin over de Europese binnenvaart dat door de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in samenwerking met de Europese Commissie wordt uitgebracht. De cijfers zijn altijd enigszins verouderd, pas in november worden de cijfers over het hele jaar 2021 verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement