Bij een bezoek aan een mobiele ontgassingsinstallatie in Lelystad zei minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat druk te willen zetten op Zwitserland om de invoering van het verbod op varend ontgassen te versnellen.

Met het verbod mogen de meeste stoffen die worden vervoerd in een tank van een binnenvaartschip niet meer varend ontgast worden. Nederland ging in februari 2020 al akkoord met een verbod, maar dat gaat pas in nadat de andere zogeheten Rijnoeverstaten het verbod ratificeren. Eerder lag de ingangsdatum medio 2024, Harbers spreekt nu de verwachting uit dat het eind 2023 al zover kan zijn.

Nationaal verbod

Het Interprovinciaal Overleg drong er bij het bezoek van Harbers op aan niet te wachten op de ratificatie in andere landen en nu al een landelijk verbod in te voeren. Dat ziet de minister niet zitten. Met een nationaal verbod creëren we ‘afvaltoerisme’, zegt hij tegen het AD. Het is niet wenselijk als schippers vlak voor de grens met Nederland nog even snel varend ontgassen. ‘De buurlanden zoals Duitsland zijn juist bondgenoten in het oplossen van het probleem’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement