Het doel van het proefproject voor de binnenvaart in Duitsland is om aan te tonen dat er op verschillende lijndiensten met verschillende soorten schepen semi-autonoom kan worden gevaren. Daarmee moet in de toekomst het tekort aan mensen in de sector worden opgevangen. Ook al worden de zeven schepen op afstand bestuurd, het is in Duitsland wettelijk voorgeschreven dat er wel bemanning aan boord is.

Seafar investeert in een bedieningscentrum in Duisburg. HGK Shipping zet vijf schepen in, Deyman nog eens twee. De proef wordt gedaan in nauwe samenwerking met ministeries, autoriteiten en deelstaatregeringen.

Het systeem van Seafar wordt momenteel al twee jaar in België ingezet met autonome en semi-autonome binnenvaartschepen en coasters.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement