Stremming Julianakanaal tot en met 2 maart

Rijkswaterstaat

De stremming voor het scheepvaartverkeer op een deel van het Julianakanaal in Limburg gaat tot en met 2 maart duren. Dat maakte Rijkswaterstaat vrijdag bekend. Er is een omvaarroute via het Albertkanaal in België. Dat levert volgens Rijkswaterstaat wel een vertraging van twee dagen op. De alternatieve route via de Zuid-Willemsvaart is ook gestremd door werkzaamheden in een sluis bij Nederweert.

julianakanaal
Foto: Shutterstock, Ralf Liebhold

Het scheepvaartverkeer tussen Berg en Obbicht werd donderdag stilgelegd nadat een deel van een damwand was gebroken. Die damwand scheidde het kanaal van een grote bouwput, die vervolgens onder water liep. Om verdere afbrokkeling van de damwand te voorkomen, werd de scheepvaart stilgelegd.

Het Julianakanaal is een druk bevaren en belangrijke scheepvaartroute tussen Nederland en België en Frankrijk.

Donderdagochtend brak de damwand nadat er water onderdoor was gaan sijpelen. De mensen die in de 750 meter lange bouwput aan het werk waren, konden die tijdig verlaten, met medeneming van hun materieel. De kuip liep vervolgens vol water. Rijkswaterstaat gaat dit weekend de oude, ingezakte damwand weghalen en zo snel mogelijk daarna beginnen aan de bouw van een nieuwe. Zodra dat gebeurd is kan pas worden begonnen met het leegpompen van de bouwkuip. En pas als de dam sterk genoeg is, kan het scheepvaartverkeer worden hervat.

De rijksdienst let intussen goed op de grondwaterstand. Dat gebeurt met peilbuizen. Omwonenden van de bouwkuip zijn gewaarschuwd. ‘Als het grondwater stijgt zouden ze dat in hun kelders kunnen merken’, zei de woordvoerster.

Rijkswaterstaat is bezig met het verruimen van het kanaal tussen Berg en Obbicht over een lengte van zo’n 3 kilometer. Op die manier wordt dit deel van de drukke Maasroute geschikt gemaakt voor tweebaksduwvaart. Deze schepen zijn 190 meter lang en bijna 11,5 meter breed bij een diepgang van 3,5 meter. De nu weer volgelopen bouwkuip was in november leeggepompt.

Stremming Julianakanaal tot en met 2 maart | NT

Stremming Julianakanaal tot en met 2 maart

Rijkswaterstaat

De stremming voor het scheepvaartverkeer op een deel van het Julianakanaal in Limburg gaat tot en met 2 maart duren. Dat maakte Rijkswaterstaat vrijdag bekend. Er is een omvaarroute via het Albertkanaal in België. Dat levert volgens Rijkswaterstaat wel een vertraging van twee dagen op. De alternatieve route via de Zuid-Willemsvaart is ook gestremd door werkzaamheden in een sluis bij Nederweert.

julianakanaal
Foto: Shutterstock, Ralf Liebhold

Het scheepvaartverkeer tussen Berg en Obbicht werd donderdag stilgelegd nadat een deel van een damwand was gebroken. Die damwand scheidde het kanaal van een grote bouwput, die vervolgens onder water liep. Om verdere afbrokkeling van de damwand te voorkomen, werd de scheepvaart stilgelegd.

Het Julianakanaal is een druk bevaren en belangrijke scheepvaartroute tussen Nederland en België en Frankrijk.

Donderdagochtend brak de damwand nadat er water onderdoor was gaan sijpelen. De mensen die in de 750 meter lange bouwput aan het werk waren, konden die tijdig verlaten, met medeneming van hun materieel. De kuip liep vervolgens vol water. Rijkswaterstaat gaat dit weekend de oude, ingezakte damwand weghalen en zo snel mogelijk daarna beginnen aan de bouw van een nieuwe. Zodra dat gebeurd is kan pas worden begonnen met het leegpompen van de bouwkuip. En pas als de dam sterk genoeg is, kan het scheepvaartverkeer worden hervat.

De rijksdienst let intussen goed op de grondwaterstand. Dat gebeurt met peilbuizen. Omwonenden van de bouwkuip zijn gewaarschuwd. ‘Als het grondwater stijgt zouden ze dat in hun kelders kunnen merken’, zei de woordvoerster.

Rijkswaterstaat is bezig met het verruimen van het kanaal tussen Berg en Obbicht over een lengte van zo’n 3 kilometer. Op die manier wordt dit deel van de drukke Maasroute geschikt gemaakt voor tweebaksduwvaart. Deze schepen zijn 190 meter lang en bijna 11,5 meter breed bij een diepgang van 3,5 meter. De nu weer volgelopen bouwkuip was in november leeggepompt.