Update 8/8/23, 10:00 uur: De Vlaamse Waterweg gaf eerder aan dat de rivier tot dinsdagochtend 10:00 uur gestremd zou zijn. Dat is nu verlengd tot vrijdagmiddag 12:00 uur.

De kapitein, een man uit Charleroi die mogelijk als enige aan boord was, werd dinsdag nog steeds vermist, melden Vlaamse media. Onder meer een drone en een politiehelikopter werden ingezet om naar hem en en eventuele andere slachtoffers of overlevenden te zoeken.

Al het scheepvaartverkeer op de Schelde van en naar Antwerpen is tot sowieso vrijdag 12:00 uur stilgelegd. De Vlaamse Waterweg gaf direct al aan dat  stremming van de vaarweg zomaar ‘enkele dagen’ kan duren. Vanwege de sterke stroming is het lastig zoeken naar de vermiste schipper. Ook is het moeilijk de situatie onder water te beoordelen om te kijken of er nog scheepvaart mogelijk is. Maandag werd een zoekactie met duikers naar de kapitein na een half uur stilgelegd vanwege de stroming. Volgens de Vlaamse Waterweg lekt er brandstof uit het schip.

12 meter diep

Het binnenvaartschip, een Kempenaar van ongeveer 50 meter lengte, ging ten onder in de buurt van Grembergen, een deelgemeente van Dendermonde. Een fietser zag het gebeuren en waarschuwde de hulpdiensten, maar toen die arriveerden was het vrachtschip al volledig naar de bodem gezonken. De Schelde is op het punt waar het schip is gezonken ongeveer 12 meter diep.

Het gaat om de ‘Jogo 2’, een binnenvaartschip dat voer in opdracht van Jogo Logistics uit Antwerpen. Het schip was op weg naar Oost-Vlaanderen om een lading te lossen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement