De voorbije maanden werd de brug samengesteld op een bouwplaats. Afgelopen wekend werd ze op de noordelijke kanaaloever op de juiste hoogte gevijzeld en daarna op een ponton gereden. Dit ponton voerde de nieuwe spoorbrug het kanaal over, naar haar blijvende plek. Dit was geen sinecure, want de burg is 164 meter lang, 10,6 meter breed en 29,5 meter hoog.
Dat is geen evidentie met een lengte van 164 meter, een breedte van 10,6 meter en 29,5 meter hoog. Ze krijgt een betondek voor twee sporen. Na de verdere afwerking zullen de eerste treinen er nog in de loop van het najaar overheen kunnen rijden.

Doordat de nieuwe brug naast de oude brug ligt en bovendien 2 meter hoger ligt, wordt het spoorwegtracé aan weerskanten van de brug aangepast over een lengte van 1 km, net zoals de bedding en de spoorinfrastructuur (sporen, bovenleiding, seininrichting). Aangezien het spoor hoger komt te liggen wordt de bestaande overweg Vossenberg vervangen door een tunnel met beperkte hoogte, voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. Daarnaast vernieuwt Infrabel de spoorinfrastructuur (sporen, wissels, bovenleiding, seininrichting) ter hoogte van de inrit van de sporenbundel aan het station Herentals.

Vier lage containers

Dankzij de ruimere overspanning van de brug kan De Vlaamse Waterweg het Albertkanaal er verbreden tot 86 meter. De werken hiervoor starten nog in 2023. Momenteel zijn 60 van de 62 bruggen over het kanaal al verhoogd. Vanaf januari 2024 kunnen schepen met vier lagen containers over het kanaal varen.

De Vlaamse Waterweg investeerde 44,5 miljoen euro in de 3.200 ton wegende stalen boogbrug, Infrabel 5,9 miljoen. In de omkaderende werken droegen de provincie Antwerpen en de stad Herentals investeren elk 1,1 miljoen bij en drinkwatermaatschappij Pidpa 0,7 miljoen (het drinkwater voor de stad Antwerpen komt via het Albertkanaal uit de Maas).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement