Weever Circulair sluit cirkels in Port of Zwolle

brand story

Aan de Zuiderzeehaven in Port of Zwolle vind je tegenwoordig een circulaire hub; hier worden onder meer gereviseerde bouwmaterialen verkocht en wordt hout geupcycled. Weever Circulair startte in oktober vorig jaar als onderdeel van de Weever Groep. Directeur Gerwin de Vries legt uit hoe het nieuwe bedrijf zowel binnen de groep als daarbuiten afvalstromen weet op te werken tot nieuwe grondstoffen. ‘Om circulair te werken is een balans tussen maatschappij en financiën essentieel.’

Gerwin de Vries (derde van links) was bij het koningsbezoek aan Port of Zwolle in januari in de gelegenheid de koning toe te lichten wat circulair werken bij Weever Circulair inhoudt. Foto: Marcel J. de Jong
In deze editie van Brand Stories vertelt Weever Circulair vanuit Port of Zwolle over circulair werken in de haven. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Weever Circulair is een start-up binnen de Weever Groep, waar onder meer Weever Bouw, Graansloot, Weever Sloop, Puinkorrel en ook Staalbouw Kampen onder vallen. Sinds de aftrap in oktober is er al veel bereikt. Zo is er die hub aan de Zuiderzeehaven waar gereviseerde bouwmaterialen worden verkocht, overigens ook weer aan Weever Bouw zelf. De werkzaamheden van de circulaire tak zijn bijvoorbeeld het opruimen van bouwplaatsen en vervolgens de materialen ‘refurbishen’, opslaan en verkopen. Het gaat om producten zoals circulair staal, houten balken, kozijnen, deuren en drangers en elektrisch schakelmateriaal. Veel van de werkzaamheden worden gedaan door mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of in samenwerking met sociale werkplaatsen uit de regio van Kampen en Zwolle.

Industriële schaal

Bij deze groothandel voor circu­laire materialen kunnen zowel bedrijven als particulieren terecht voor hun inkoop. Ondertussen is de voorraad aan een webshop gekoppeld en ook Marktplaats wordt gebruikt voor de verkoop. De Vries noemt die koppeling ‘mooi’. ‘Om de spreekwoordelijke boom te laten groeien, is vooral die industriële schaal belangrijk’, legt hij uit. ‘Het is heel mooi hoe de circulaire tak past binnen de gehele Weever Groep.’

‘Dit zijn volwaardige materialen die voorheen werden afgevoerd als afval’

Voor de directeur is de klimaatimpact die wordt gemaakt belangrijk, de materialen werden voorheen immers afgevoerd als afval. Maar het inclusieve werkgeverschap is voor hem minstens zo belangrijk. ‘Ik kreeg de mogelijkheid om binnen Weever circulariteit en inclusie aan elkaar te verbinden. Maatschappelijker verantwoord dan dit wordt het niet’, zegt hij.

Weever Circulair is gevestigd op het terrein van Staalbouw Kampen, binnen de Port of Zwolle. ‘Die locatie in een havengebied is essentieel voor circulaire stromen en om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Aan- en afvoer van grote volumes kan het beste over het water. Als je op industriële schaal aan de slag wil met circulaire materialen, komt er anders veel te veel volume over de weg,’ legt De Vries uit. ‘Dat geldt ook voor de stromen die bij op- en overslagbedrijf Graansloot aankomen.’

Praktijkvoorbeelden

De Vries bespreekt een aantal praktijkvoorbeelden. ‘Denk aan een project met gebinten. Die zijn uit een pand gehaald, schoon gestraald en vervolgens gebruikt in een showdak van een bedrijf dat dakramen verkoopt. De dakpannen op dat dak zijn trouwens ook door ons geleverd. Of dakgordingen die vrijkomen bij sloopwerken. De gordingen gaan naar sociale werkplaatsen in Emmeloord en Lelystad, waar ze worden gezaagd naar vier vaste maten. Een houtfabriek koopt die op, een fabriek die ook weer leverancier is van Weever Bouw. Dit zijn materialen die voorheen werden afgevoerd als afval.’

Momenteel wordt een soortgelijke gesloten cirkel door Weever Circulair onderzocht. ‘Kijkend naar de productie is staal nooit CO2-vrij, maar hergebruikt staal is neutraal ten opzichte van nieuw. Dat staal willen we laten certificeren zodat het voor de zogeheten ‘milieuprestatie score’ in de bouw positief uitpakt.’

De Vries ziet een stijgende interesse in circulaire materialen binnen de bouw, onder meer vanwege de stikstofnormen. ‘Het is te verwachten dat er in de toekomst voor de sector een CO2-taks komt; dat gaat het werken met circulaire bouwmaterialen alleen maar meer aanjagen.’

De circulaire stromen zitten niet alleen in de bouwhoek: ook in de op- en overslag bij Graansloot zijn stromen circulair in te richten. ‘Laatst was er een lading van 2500 ton chocolade, die eenmaal uit de verpakking diende als grondstof voor biovergisting. Dat geldt overigens ook voor schadepartijen van mais en graan die niet meer bruikbaar zijn.’

Boerenverstand

Volgens De Vries is circulair werken een kwestie van ‘boerenverstand en een handelsgedachte’. ‘Het is niet alleen iets voor de bühne. Om op lange termijn circulair te werken, is er een maatschappelijke en financiële balans nodig.’

Bij Weever Circulair werken nu zeven mensen, bij de gehele groep zijn rond de 140 mensen werkzaam. ‘Daarbij komen dan nog de mensen van bijvoorbeeld de sociale werkplaats. Weever Circulair is weliswaar een handelsonderneming, maar de impact is vele malen groter.’

Dit verhaal is aan u verteld door Port of Zwolle.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.

Weever Circulair sluit cirkels in Port of Zwolle | NT

Weever Circulair sluit cirkels in Port of Zwolle

brand story

Aan de Zuiderzeehaven in Port of Zwolle vind je tegenwoordig een circulaire hub; hier worden onder meer gereviseerde bouwmaterialen verkocht en wordt hout geupcycled. Weever Circulair startte in oktober vorig jaar als onderdeel van de Weever Groep. Directeur Gerwin de Vries legt uit hoe het nieuwe bedrijf zowel binnen de groep als daarbuiten afvalstromen weet op te werken tot nieuwe grondstoffen. ‘Om circulair te werken is een balans tussen maatschappij en financiën essentieel.’

Gerwin de Vries (derde van links) was bij het koningsbezoek aan Port of Zwolle in januari in de gelegenheid de koning toe te lichten wat circulair werken bij Weever Circulair inhoudt. Foto: Marcel J. de Jong
In deze editie van Brand Stories vertelt Weever Circulair vanuit Port of Zwolle over circulair werken in de haven. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Weever Circulair is een start-up binnen de Weever Groep, waar onder meer Weever Bouw, Graansloot, Weever Sloop, Puinkorrel en ook Staalbouw Kampen onder vallen. Sinds de aftrap in oktober is er al veel bereikt. Zo is er die hub aan de Zuiderzeehaven waar gereviseerde bouwmaterialen worden verkocht, overigens ook weer aan Weever Bouw zelf. De werkzaamheden van de circulaire tak zijn bijvoorbeeld het opruimen van bouwplaatsen en vervolgens de materialen ‘refurbishen’, opslaan en verkopen. Het gaat om producten zoals circulair staal, houten balken, kozijnen, deuren en drangers en elektrisch schakelmateriaal. Veel van de werkzaamheden worden gedaan door mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of in samenwerking met sociale werkplaatsen uit de regio van Kampen en Zwolle.

Industriële schaal

Bij deze groothandel voor circu­laire materialen kunnen zowel bedrijven als particulieren terecht voor hun inkoop. Ondertussen is de voorraad aan een webshop gekoppeld en ook Marktplaats wordt gebruikt voor de verkoop. De Vries noemt die koppeling ‘mooi’. ‘Om de spreekwoordelijke boom te laten groeien, is vooral die industriële schaal belangrijk’, legt hij uit. ‘Het is heel mooi hoe de circulaire tak past binnen de gehele Weever Groep.’

‘Dit zijn volwaardige materialen die voorheen werden afgevoerd als afval’

Voor de directeur is de klimaatimpact die wordt gemaakt belangrijk, de materialen werden voorheen immers afgevoerd als afval. Maar het inclusieve werkgeverschap is voor hem minstens zo belangrijk. ‘Ik kreeg de mogelijkheid om binnen Weever circulariteit en inclusie aan elkaar te verbinden. Maatschappelijker verantwoord dan dit wordt het niet’, zegt hij.

Weever Circulair is gevestigd op het terrein van Staalbouw Kampen, binnen de Port of Zwolle. ‘Die locatie in een havengebied is essentieel voor circulaire stromen en om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Aan- en afvoer van grote volumes kan het beste over het water. Als je op industriële schaal aan de slag wil met circulaire materialen, komt er anders veel te veel volume over de weg,’ legt De Vries uit. ‘Dat geldt ook voor de stromen die bij op- en overslagbedrijf Graansloot aankomen.’

Praktijkvoorbeelden

De Vries bespreekt een aantal praktijkvoorbeelden. ‘Denk aan een project met gebinten. Die zijn uit een pand gehaald, schoon gestraald en vervolgens gebruikt in een showdak van een bedrijf dat dakramen verkoopt. De dakpannen op dat dak zijn trouwens ook door ons geleverd. Of dakgordingen die vrijkomen bij sloopwerken. De gordingen gaan naar sociale werkplaatsen in Emmeloord en Lelystad, waar ze worden gezaagd naar vier vaste maten. Een houtfabriek koopt die op, een fabriek die ook weer leverancier is van Weever Bouw. Dit zijn materialen die voorheen werden afgevoerd als afval.’

Momenteel wordt een soortgelijke gesloten cirkel door Weever Circulair onderzocht. ‘Kijkend naar de productie is staal nooit CO2-vrij, maar hergebruikt staal is neutraal ten opzichte van nieuw. Dat staal willen we laten certificeren zodat het voor de zogeheten ‘milieuprestatie score’ in de bouw positief uitpakt.’

De Vries ziet een stijgende interesse in circulaire materialen binnen de bouw, onder meer vanwege de stikstofnormen. ‘Het is te verwachten dat er in de toekomst voor de sector een CO2-taks komt; dat gaat het werken met circulaire bouwmaterialen alleen maar meer aanjagen.’

De circulaire stromen zitten niet alleen in de bouwhoek: ook in de op- en overslag bij Graansloot zijn stromen circulair in te richten. ‘Laatst was er een lading van 2500 ton chocolade, die eenmaal uit de verpakking diende als grondstof voor biovergisting. Dat geldt overigens ook voor schadepartijen van mais en graan die niet meer bruikbaar zijn.’

Boerenverstand

Volgens De Vries is circulair werken een kwestie van ‘boerenverstand en een handelsgedachte’. ‘Het is niet alleen iets voor de bühne. Om op lange termijn circulair te werken, is er een maatschappelijke en financiële balans nodig.’

Bij Weever Circulair werken nu zeven mensen, bij de gehele groep zijn rond de 140 mensen werkzaam. ‘Daarbij komen dan nog de mensen van bijvoorbeeld de sociale werkplaats. Weever Circulair is weliswaar een handelsonderneming, maar de impact is vele malen groter.’

Dit verhaal is aan u verteld door Port of Zwolle.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.