Europese verkoop trucks en bestelbusjes trekt weer aan

Cijfers ACEA

De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie is flink aangetrokken in het eerste kwartaal van dit jaar. Alles bij elkaar zijn er met 355.553 stuks bijna 8 procent meer verkocht dan een jaar terug. Vooral van trucks ging de verkoop flink omhoog, maar ook bussen en bestelbusjes werden meer verkocht, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA.

Foto: Shutterstock

Van de grote Europese autolanden was het herstel in Spanje het sterkst. Daar groeide de verkoop met bijna een derde. Ook in Duitsland en Italië was sprake van stevige verkoopplussen. In Frankrijk liep de afzet juist licht terug.

In heel vorig jaar ging de verkoop van nieuwe bedrijfswagens nog bijna 15 procent omlaag. Dit was vooral te wijten aan leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips. Ook ontstond er door de oorlog in Oekraïne een gebrek aan kabelbomen. Dat zijn strengen van kabels die op maat gemaakt zijn voor een bepaald model auto en waarmee alle elektronische onderdelen aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Onlangs bleek al dat de markt van nieuwe personenauto’s in de EU de laatste tijd stevig herstel toont. Over de eerste drie maanden van dit jaar ging de verkoop van die wagens met 18 procent omhoog tot bijna 2,7 miljoen nieuwe voertuigen.

Europese verkoop trucks en bestelbusjes trekt weer aan | NT

Europese verkoop trucks en bestelbusjes trekt weer aan

Cijfers ACEA

De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie is flink aangetrokken in het eerste kwartaal van dit jaar. Alles bij elkaar zijn er met 355.553 stuks bijna 8 procent meer verkocht dan een jaar terug. Vooral van trucks ging de verkoop flink omhoog, maar ook bussen en bestelbusjes werden meer verkocht, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA.

Foto: Shutterstock

Van de grote Europese autolanden was het herstel in Spanje het sterkst. Daar groeide de verkoop met bijna een derde. Ook in Duitsland en Italië was sprake van stevige verkoopplussen. In Frankrijk liep de afzet juist licht terug.

In heel vorig jaar ging de verkoop van nieuwe bedrijfswagens nog bijna 15 procent omlaag. Dit was vooral te wijten aan leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips. Ook ontstond er door de oorlog in Oekraïne een gebrek aan kabelbomen. Dat zijn strengen van kabels die op maat gemaakt zijn voor een bepaald model auto en waarmee alle elektronische onderdelen aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Onlangs bleek al dat de markt van nieuwe personenauto’s in de EU de laatste tijd stevig herstel toont. Over de eerste drie maanden van dit jaar ging de verkoop van die wagens met 18 procent omhoog tot bijna 2,7 miljoen nieuwe voertuigen.