Vlaanderen start groot PFAS-onderzoek bewoners rond chemiefabriek

3M

In de Antwerpse gemeente Zwijndrecht is in opdracht van de Vlaamse overheid een groot onderzoek gestart naar de aanwezigheid van PFAS in bloed van omwonenden van de chemiefabriek 3M. Voor het eerst kijken onderzoekers ook naar mogelijke verbanden tussen PFAS in het bloed van moeders en hun kinderen. Niet eerder is in Europa op deze schaal PFAS-onderzoek gedaan.

Foto: Chedko / Shutterstock.com

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet van nature in het milieu voorkomen. Het is bekend dat te veel PFAS een risico voor de gezondheid kan zijn, maar er is volgens de Vlaamse overheid meer onderzoek nodig naar de schadelijke gevolgen van blootstelling aan PFAS. Er werden bijna 75.000 mensen van 1 tot 100 jaar die binnen vijf kilometer van de 3M-fabriek wonen uitgenodigd om bloed te laten afnemen. Er hebben zich 9000 personen aangemeld maar dat aantal zal naar verwachting nog toenemen.

De eerste deelnemers aan het bloedonderzoek zullen binnen twee weken hun resultaten weten. Het wetenschappelijke onderzoek naar de groepsresultaten zal uiterlijk in de zomer van 2025 worden gepubliceerd.

Vorige week veroordeelde een rechter in Antwerpen 3M tot betaling van een schadevergoeding van 2000 euro aan een gezin dat op een kilometer afstand van de fabriek in Zwijndrecht woont. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen waren abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen. Het was voor het eerst dat een Belgische rechter een schadevergoeding wegens PFAS-vervuiling toewees.

Vlaanderen start groot PFAS-onderzoek bewoners rond chemiefabriek | NT

Vlaanderen start groot PFAS-onderzoek bewoners rond chemiefabriek

3M

In de Antwerpse gemeente Zwijndrecht is in opdracht van de Vlaamse overheid een groot onderzoek gestart naar de aanwezigheid van PFAS in bloed van omwonenden van de chemiefabriek 3M. Voor het eerst kijken onderzoekers ook naar mogelijke verbanden tussen PFAS in het bloed van moeders en hun kinderen. Niet eerder is in Europa op deze schaal PFAS-onderzoek gedaan.

Foto: Chedko / Shutterstock.com

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet van nature in het milieu voorkomen. Het is bekend dat te veel PFAS een risico voor de gezondheid kan zijn, maar er is volgens de Vlaamse overheid meer onderzoek nodig naar de schadelijke gevolgen van blootstelling aan PFAS. Er werden bijna 75.000 mensen van 1 tot 100 jaar die binnen vijf kilometer van de 3M-fabriek wonen uitgenodigd om bloed te laten afnemen. Er hebben zich 9000 personen aangemeld maar dat aantal zal naar verwachting nog toenemen.

De eerste deelnemers aan het bloedonderzoek zullen binnen twee weken hun resultaten weten. Het wetenschappelijke onderzoek naar de groepsresultaten zal uiterlijk in de zomer van 2025 worden gepubliceerd.

Vorige week veroordeelde een rechter in Antwerpen 3M tot betaling van een schadevergoeding van 2000 euro aan een gezin dat op een kilometer afstand van de fabriek in Zwijndrecht woont. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen waren abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen. Het was voor het eerst dat een Belgische rechter een schadevergoeding wegens PFAS-vervuiling toewees.