Bedrijven moeten verplicht stroom afstaan; Energie-Nederland verliest rechtszaak

Congestiebesluit ACM houdt stand

Branche-organisatie Energie-Nederland heeft ongelijk gekregen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de rechtszaak tegen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de problemen met het overvolle stroomnet. Dat betekent dat netbeheerders grote bedrijven nu kunnen verplichten om een deel van hun stroom tegen een vergoeding af te staan als het net overvol is, waardoor meer ruimte komt voor nieuwe aansluitingen.

uitspraak Energie NL
Energie-Nederland verliest rechtszaak tegen ACM. Foto: Shutterstock.

Energie-Nederland (E-N) spande de procedure aan, omdat zij vindt dat de ACM onvoldoende rekening houdt met de werking van de elektriciteitsmarkt en de belangen van haar leden (producenten, leveranciers en energiehandelaren) niet goed heeft meegewogen. Zo meldt De Rechtspraak. Volgens E-N betekent het congestiebesluit een ongewenste beperking van de marktvrijheid van haar leden.

Geen gelijk

Het Cbb heeft Energie-Nederland hierin ongelijk gegeven. Het congestiebesluit is niet in strijd met de Europese Elektriciteitsverordening en de Elektriciteitswet.

Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Bedrijven moeten verplicht stroom afstaan; Energie-Nederland verliest rechtszaak | NT

Bedrijven moeten verplicht stroom afstaan; Energie-Nederland verliest rechtszaak

Congestiebesluit ACM houdt stand

Branche-organisatie Energie-Nederland heeft ongelijk gekregen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de rechtszaak tegen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de problemen met het overvolle stroomnet. Dat betekent dat netbeheerders grote bedrijven nu kunnen verplichten om een deel van hun stroom tegen een vergoeding af te staan als het net overvol is, waardoor meer ruimte komt voor nieuwe aansluitingen.

uitspraak Energie NL
Energie-Nederland verliest rechtszaak tegen ACM. Foto: Shutterstock.

Energie-Nederland (E-N) spande de procedure aan, omdat zij vindt dat de ACM onvoldoende rekening houdt met de werking van de elektriciteitsmarkt en de belangen van haar leden (producenten, leveranciers en energiehandelaren) niet goed heeft meegewogen. Zo meldt De Rechtspraak. Volgens E-N betekent het congestiebesluit een ongewenste beperking van de marktvrijheid van haar leden.

Geen gelijk

Het Cbb heeft Energie-Nederland hierin ongelijk gegeven. Het congestiebesluit is niet in strijd met de Europese Elektriciteitsverordening en de Elektriciteitswet.

Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.