Het bedrijfsresultaat dikte met 202 miljoen dollar eveneens stevig aan (2020: 81 miljoen dollar). Op basis van de positieve winstontwikkeling heeft XPO de bijgestelde maximale resultaatsverwachting voor het lopende boekjaar met 75 miljoen dollar verhoogd naar 1,875 miljard dollar. Daarbij wordt voor de te verzelfstandigen divisie logistiek een groei van 28% tot 32% verwacht. Voor het landvervoer voorziet de directie een iets hogere toename van het bijgestelde bedrijfsresultaat (30% tot 34%).

Groupage

De omzet uit het landvervoer van XPO steeg met bijna half miljard dollar naar bijna 3 miljard dollar. Daarbij verdubbelde het bedrijfsresultaat nagenoeg naar 209 miljoen dollar. De winstgroei kwam hoofdzakelijk voor rekening van de truckbrokerage en de groupage, stelt de logistiek dienstverlener.

De divisie logistiek, die XPO in de tweede helft van dit jaar als GXO Logistics naar de beurs hoopt te brengen, leverde in het eerste kwartaal een omzet op van 1,82 miljard dollar tegen 1,44 miljard dollar in 2020. Rond 13% van de omzetstijging was toe te schrijven aan autonome groei en de rest aan overnames in het Verenigd koninkrijk/ Ierland en positieve valuta-effecten, aldus de directie. Het bedrijfsresultaat van de divisie over het eerste kwartaal ontwikkelde zich door de gestegen omzet ook positief van 38 miljoen dollar naar 68 miljoen dollar.