Colliers: gierende ruimtenood in regio Rotterdam

opslag containers

De regio Rotterdam moet op zoek naar een kwart miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed. Dit is nodig om de komende jaren de groei van de behandeling van containers in de haven op te vangen.

Dat stelt vastgoedconsultant Colliers. De laatste zeven jaar steeg de containeroverslag in Rotterdam met 27% naar 142,6 miljoen ton. Voor de jaren tot 2020 voorziet de consultant een verdere groei. Het aanbod van geschikt logistiek vastgoed in de regio houdt daarmee geen gelijke pas.

Voor elke vijf containers die via Rotterdam worden overgeslagen, is opslagruimte voor één container nodig, luidt de vuistregel. Als Rotterdam zo blijft doorgroeien, betekent dit dat in 2020 ongeveer 250.000 vierkante meter extra opslagruimte nodig zal zijn.

Historisch laag

Het bestaande aanbod noemt de adviseur ‘historisch laag’, namelijk 298.000 vierkante meter, waarvan 85% trouwens niet voldoende geschikt is om aan de eisen van logistieke dienstverleners te voldoen. De meeste panden en opstelplaatsen zijn bijvoorbeeld te klein voor het doel.

In Rotterdam zelf is nog maar 40.000 vierkante meter goede ruimte beschikbaar. Bedrijven huren wel steeds meer ruimte van elkaar. In het eerste kwartaal ging het om 98.000 vierkante meter, 60% meer dan in heel vorig jaar. Dat illustreert volgens Colliers dat het tekort steeds nijpender wordt.

Er is nog maar weinig ruimte snel beschikbaar. Koploper is Distripark Maasvlakte West (100 hectare), gevolgd door het bedrijvenpark Kickersbloem 3 bij Hellevoetsluis (50 hectare). Dortse Kil 3 en Hoeksche Waard voegen daar samen nog 42 hectare aan toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Colliers: gierende ruimtenood in regio Rotterdam | NT

Colliers: gierende ruimtenood in regio Rotterdam

opslag containers

De regio Rotterdam moet op zoek naar een kwart miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed. Dit is nodig om de komende jaren de groei van de behandeling van containers in de haven op te vangen.

Dat stelt vastgoedconsultant Colliers. De laatste zeven jaar steeg de containeroverslag in Rotterdam met 27% naar 142,6 miljoen ton. Voor de jaren tot 2020 voorziet de consultant een verdere groei. Het aanbod van geschikt logistiek vastgoed in de regio houdt daarmee geen gelijke pas.

Voor elke vijf containers die via Rotterdam worden overgeslagen, is opslagruimte voor één container nodig, luidt de vuistregel. Als Rotterdam zo blijft doorgroeien, betekent dit dat in 2020 ongeveer 250.000 vierkante meter extra opslagruimte nodig zal zijn.

Historisch laag

Het bestaande aanbod noemt de adviseur ‘historisch laag’, namelijk 298.000 vierkante meter, waarvan 85% trouwens niet voldoende geschikt is om aan de eisen van logistieke dienstverleners te voldoen. De meeste panden en opstelplaatsen zijn bijvoorbeeld te klein voor het doel.

In Rotterdam zelf is nog maar 40.000 vierkante meter goede ruimte beschikbaar. Bedrijven huren wel steeds meer ruimte van elkaar. In het eerste kwartaal ging het om 98.000 vierkante meter, 60% meer dan in heel vorig jaar. Dat illustreert volgens Colliers dat het tekort steeds nijpender wordt.

Er is nog maar weinig ruimte snel beschikbaar. Koploper is Distripark Maasvlakte West (100 hectare), gevolgd door het bedrijvenpark Kickersbloem 3 bij Hellevoetsluis (50 hectare). Dortse Kil 3 en Hoeksche Waard voegen daar samen nog 42 hectare aan toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement