Goederenoverslag in North Sea Port daalt voor het eerst in twee jaar

Kwartaalcijfers

De goederenoverslag via zeevaart in North Sea Port nam in het eerste kwartaal van 2023 met 4% af door een daling bij vooral de vloeibare bulkgoederen. Dit is de eerste daling in ruim twee jaar. De EU-sancties tegen Rusland laten zich in de overslag, die in totaal 17 miljoen ton bedroeg, steeds verder voelen.

Foto: Make more Aerials / Shutterstock.com

De overslag van droge bulk kende een kleine stijging (+1%) en bedroeg 9,5 miljoen ton. De oliehoudende zaden en de ertsen namen toe, de overslag van steenkool, gips, meststoffen, cement en schroot nam af. Met name de daling van vloeibare bulk (-13,9%) zorgde voor de lagere kwartaalcijfers en kwam uit op 3,6 miljoen ton. De daling was te zien bij de vloeibare petroleumproducten en de chemische basisproducten.

Containers

De containeroverslag nam eveneens af (-5,7%) en telde 0,5 miljoen ton. Het gaat hier om een verzameling van goederen. De overslag van groenten en fruit per container nam echter wel toe. Stukgoed daalde licht (-4,1%) tot 2,5 miljoen ton goederen. Het ging over een daling van plaatstaal (slabs) en een lichte daling van groenten en fruit in breakbulk.

De totale overslag via binnenvaart in het eerste kwartaal van 2023 bedroeg 15,3 miljoen ton, een daling van 6,7%. Deze dip was voornamelijk op te tekenen in de overslag van droge bulkgoederen. Net zoals bij de overslag via zeevaart was ook dit kwartaal voor binnenvaart een trendbreuk sinds de stijgende goederenoverslag die aanving eind 2020.

Rusland

Geopolitieke omstandigheden lieten zich in dit eerste kwartaal in 2023 nu wel duidelijk zien. Rusland is na dit eerste kwartaal de 7de handelspartner geworden. Met een totale overslag van 0,9 miljoen ton goederen kende het een terugval met bijna de helft. Voor de oorlog stond Rusland nog op nummer één. Deze daling werd opgevangen door extra overslag uit voornamelijk Australië.

In het eerste kwartaal van vorig jaar waren de gevolgen van de oorlog voor de handel met Oekraïne ook nog niet zichtbaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat met een terugval van bijna een vijfde echter wel het geval. Deze overslag was nog wel goed voor bijna 300.000 ton.

Granen

Opmerkelijk is dat Polen met een groei van 184% naar 0,5 miljoen ton intussen de 15e handelspartner is. Dit bevestigt dat granen uit Oekraïne ook via landen als Polen over het water naar West-Europa komen. Bij Roemenië doet zich hetzelfde fenomeen voor: een stijging van de overslag met 144% tot 0,1 miljoen ton.

De verwachting van North Sea Port is dat de goederenoverslag via zeevaart de komende periode tussen de 5 tot 6 miljoen ton per maand ligt. Daarnaast denkt de havenbeheerder dat de handel met Rusland en Oekraïne nog verder afneemt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Goederenoverslag in North Sea Port daalt voor het eerst in twee jaar | NT

Goederenoverslag in North Sea Port daalt voor het eerst in twee jaar

Kwartaalcijfers

De goederenoverslag via zeevaart in North Sea Port nam in het eerste kwartaal van 2023 met 4% af door een daling bij vooral de vloeibare bulkgoederen. Dit is de eerste daling in ruim twee jaar. De EU-sancties tegen Rusland laten zich in de overslag, die in totaal 17 miljoen ton bedroeg, steeds verder voelen.

Foto: Make more Aerials / Shutterstock.com

De overslag van droge bulk kende een kleine stijging (+1%) en bedroeg 9,5 miljoen ton. De oliehoudende zaden en de ertsen namen toe, de overslag van steenkool, gips, meststoffen, cement en schroot nam af. Met name de daling van vloeibare bulk (-13,9%) zorgde voor de lagere kwartaalcijfers en kwam uit op 3,6 miljoen ton. De daling was te zien bij de vloeibare petroleumproducten en de chemische basisproducten.

Containers

De containeroverslag nam eveneens af (-5,7%) en telde 0,5 miljoen ton. Het gaat hier om een verzameling van goederen. De overslag van groenten en fruit per container nam echter wel toe. Stukgoed daalde licht (-4,1%) tot 2,5 miljoen ton goederen. Het ging over een daling van plaatstaal (slabs) en een lichte daling van groenten en fruit in breakbulk.

De totale overslag via binnenvaart in het eerste kwartaal van 2023 bedroeg 15,3 miljoen ton, een daling van 6,7%. Deze dip was voornamelijk op te tekenen in de overslag van droge bulkgoederen. Net zoals bij de overslag via zeevaart was ook dit kwartaal voor binnenvaart een trendbreuk sinds de stijgende goederenoverslag die aanving eind 2020.

Rusland

Geopolitieke omstandigheden lieten zich in dit eerste kwartaal in 2023 nu wel duidelijk zien. Rusland is na dit eerste kwartaal de 7de handelspartner geworden. Met een totale overslag van 0,9 miljoen ton goederen kende het een terugval met bijna de helft. Voor de oorlog stond Rusland nog op nummer één. Deze daling werd opgevangen door extra overslag uit voornamelijk Australië.

In het eerste kwartaal van vorig jaar waren de gevolgen van de oorlog voor de handel met Oekraïne ook nog niet zichtbaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat met een terugval van bijna een vijfde echter wel het geval. Deze overslag was nog wel goed voor bijna 300.000 ton.

Granen

Opmerkelijk is dat Polen met een groei van 184% naar 0,5 miljoen ton intussen de 15e handelspartner is. Dit bevestigt dat granen uit Oekraïne ook via landen als Polen over het water naar West-Europa komen. Bij Roemenië doet zich hetzelfde fenomeen voor: een stijging van de overslag met 144% tot 0,1 miljoen ton.

De verwachting van North Sea Port is dat de goederenoverslag via zeevaart de komende periode tussen de 5 tot 6 miljoen ton per maand ligt. Daarnaast denkt de havenbeheerder dat de handel met Rusland en Oekraïne nog verder afneemt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement