Gisteren werd duidelijk dat MSC een principeakkoord heeft bereikt met de stad Hamburg, eigenaar van HHLA, voor de koop van het omvangrijke minderheidsbelang in de holding van het overslagbedrijf, dat verschillende terminals exploiteert in de Duitse haven.

‘Affront’

De altijd strijdlustige Kühne noemt de toekomstige financiële participatie van MSC in HHLA een ‘affront tegenover de Hapag-Lloyd, de grootste klant in de Hamburgse zeehaven’ en wijst er verder op dat de stad Hamburg het minderheidsbelang van 49,9% allereerst aan de Duitse rederij ‘als een echt bedrijf uit Hamburg‘ had moeten aanbieden.

‘Ik geef Hapag-Lloyd nu dan ook het dringend advies zelf direct een overnamebod op die 49,9% in de HHLA-aandelen uit te brengen.’ Indien de rederij deze raad niet opvolgt, ‘overweegt mijn Kühne Holding AG dat op korte termijn zelf te doen’, zegt de ondernemer.

‘Onvriendelijke daad’

Ook de Hamburgse havengemeenschap voelt zich ‘gebruuskeerd’ over het feit dat de stad Hamburg een omvangrijk belang wil verkopen aan een buitenlandse rederij zonder de home-carrier te consulteren, stelt de Duitse transportkrant DVZ op basis van anonieme bronnen uit de haven.

Zij spreken van een ‘onvriendelijke daad’ en wijzen er tevens op dat Hamburg een belang van bijna 14% houdt in Hapag Lloyd en de afgelopen jaren miljarden euro heeft verdiend aan dat minderheidsbelang. De deal met MSC kan er tevens voor zorgen dat Hapag-Lloyd zijn heil meer gaat zoeken in de Jade-Weser-Port van Wilhelmshaven, vrezen de bronnen.

‘Goede zaak’

De reacties uit de Hamburgse politiek zijn daarentegen overwegend positief. Zo wijst de CDU erop dat de partnership met MSC als grootaandeelhouder voor meer containers kan zorgen bij het kwakkelende Hamburgse overslagbedrijf. Ook chef-analist Jan Tiedemann van Alphaliner noemt de komst van MSC tegenover de DVZ een goede zaak, waarbij nu na de deelname van Hapag-Lloyd in de containerterminal Altenwerder (25%) en het Chinese Cosco in CTT nu een derde mondiale speler aan Hamburg ‘wordt gebonden’.

Professor Jan Ninnemann van de Hamburg School of Business Administration is in een reactie wel verrast dat MSC nu grootaandeelhouder wordt in de HHLA-holding en niet in een van de terminals zoals de andere rederijen. Dat noemt hij ‘ongebruikelijk’.

Eerst in 2024 afgerond

Het bod van MSC op het minderheidsbelang in HHLA moet de komende tijd nog worden goedgekeurd door de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht. Ook de mededingingsautoriteiten van de EU zal zich nog moeten buigen over de deal. De koop moet bovendien nog langs het parlement van de stadstaat Hamburg. De verwachting is dan ook, als Klaus-Michael Kühne geen roet in het eten gooit, MSC zich eerst in de loop van 2024 mede-eigenaar mag noemen van HHLA.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement