Noord-Ierland valt weliswaar gewoon binnen het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk, maar voldoet ook nog aan de eisen van de Europese interne markt. Dat is zo afgesproken om een harde grens tussen het bij de brexit afgescheiden Noord-Ierland en EU-land Ierland te voorkomen.

Overgangsperiode

De eerste drie maanden geldt er nog een overgangsperiode waarin bedrijven zich aan kunnen passen. Desondanks dreigen er nu al tekorten in Noord-Ierse supermarkten. Met name verse producten die normaal gesproken vanuit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd leveren problemen op.

De topbestuurders van supermarktketens als Asda, Tesco, Sainsbury’s en Marks & Spencer hebben naar minister Michael Gove geschreven met het verzoek om hulp. De grootgrutters waarschuwen dat de situatie anders nog ernstiger zou kunnen worden. Zij willen dat er voor eind maart, als de overgangsperiode afloopt, een langetermijnafspraak gemaakt wordt met de EU. De aanpassing in de huidige korte periode noemen ze ‘onwerkbaar’.

Werkgroep

Een woordvoerder van de Britse regering kondigde een werkgroep aan die de supermarktketens moet helpen. De regering gaat daarin samen met de supermarkten en de voedingsindustrie manieren ontwikkelen om de toevoer van goederen te stroomlijnen binnen de huidige regels. Volgens de zegsvrouw werkt de overgangsperiode goed en blijven de goederenstromen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië op peil.