Daarbij worden in totaal zes divisies op afstand gezet van het moederbedrijf, dat straks de rol van een holding zal vervullen.

De zes te verzelfstandigen divisies worden profit-units met een eigen winst-en verliesrekening, een eigen algemeen directeur en een raad van commissarissen. Volgens Alibaba moet de maatregel de afzonderlijke divisies meer flexibel maken om snel te kunnen inspelen op veranderende marktsituaties. De bedrijven kunnen na de verzelfstandiging verder ook afzonderlijk kapitaal aantrekken voor groei in de verschillende marktsegmenten, klinkt het verder in een toelichting.

Luik Airport

Behalve Cainiao Smart Logistics gaat het bij de verzelfstandiging om de werkmaatschappijen Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Business Group, Local Services Group, Global Digital Business Group en Digital Media & Entertainment Group.

De Chinees Wan Lin wordt blijkens de toelichting van Alibaba de eerste topman van Cainiao Smart Logistics Group, dat in het Waalse Luik Airport zijn Europese luchtvrachthub heeft.

Amazon

Cainiao timmert de laatste jaren flink aan de weg om een eigen luchtvrachtnetwerk in de wereld op te bouwen. Daarbij heeft het niet zoals het Amerikaanse Amazon gekozen voor een eigen luchtvaartmaatschappij, maar bouwt het via partnerships met bestaande airlines en expresvervoerders aan mondiale koeriersdiensten. Daarbij garandeert het een besteltijd van 72 uur buiten China en 24 uur binnen het eigen land.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement