Die komt in de haven van Port of Prince Rupert op Ridley Island aan de Canadese westkust in de provincie British Columbia op een lap grond van 77 hectare. De twee bedrijven maken niet bekend hoe groot de opslagcapaciteit wordt of hoeveel geld in het project wordt gestoken.

Vopak en AltraGas, beide beursgenoteerd, hebben sinds 2019 al een kleine terminal in Port of Prince Rupert met één tank van 96.000 kubieke meter voor de opslag en export van vloeibaar propaan. De nieuwe terminal komt daarnaast. De twee bedrijven zijn overeengekomen dat AltaGas, in de eerste fase voor een 100% bezetting van de lpg-capaciteit zal zorgen.

Investeringsbeslissing

De twee moeten de definitieve investeringsbeslissing formeel nog nemen, maar alle benodigde vergunningen zijn al binnen. De ontwikkeling van de Ridley Island Energy Export Facility (Reef), zoals de terminal gaat heten, is vooral gericht op de export naar Noordoost-Azië, dat op slechts tien dagen varen ligt. Volgens Vopak is dat ruim twee weken minder dan export vanuit de Golf van Mexico.

Port of Prince Rupert is de tweede haven van Canada en verwerkte vorig jaar bijna 25 miljoen ton lading, waarvan bijna twee miljoen ton propaan door de bestaande terminal van Vopak en AltaGas. Ze werken nu aan het detailontwerp en verwachten tegen het eind van het jaar de definitieve investeringsbeslissing te nemen.

Vopak meldt verder dat de nettowinst in het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar is gestegen met ruim 16% tot 103,1 miljoen euro. De omzet groeide met een kleine 2% tot 362 miljoen euro. De gemiddelde bezettingsgraad van het mondiale netwerk van 78 terminals met een gezamenlijke capaciteit van 36,6 miljoen kubieke meter was met 92% twee procentpunten hoger dan vorig jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement