Mindere kwartaalcijfers voor pakketvervoerder FedEx

dalende pakketvolumes

De Amerikaanse pakketgigant FedEx heeft het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar 2022/2023 afgesloten met een tegenvallende resultaten. Zo daalde de omzet van 24,4 miljard dollar naar iets onder de 22 miljard dollar, terwijl het aangepast bedrijfsresultaat (1,8 miljard dollar) 400 miljoen dollar lager uitviel.

Foto: FedEx

Onder de streep bleef een kwartaalwinst over van 1,54 miljard dollar. Dat nettoresultaat lag hoger dan analisten hadden verwacht en laat zien dat de ingrijpende kostenbesparingen, die de directie van FedEx de laatste negen maanden heeft doorgevoerd, al enig effect heeft op de resultaten van de expresvervoerder.

Onder meer heeft het concern bij de divisie Federal Express 29 vrachtvliegtuigen uit de vloot genomen en is personeel ontslagen om de kosten beter af te stemmen op de dalende pakketvolumes. Verder is het bedrijf bezig sinds april van dit jaar om de divisies FedEx Express, Ground en Services samen te voegen. Die consolidatie moet behalve kostenbesparingen ook een meer ‘flexibele organisatie’ opleveren, aldus topman Raj Subramaniam. In totaal wil hij door deze ingrijpende reorganisatie vier miljard dollar aan kosten besparen in 2025.

Operationele winst gehalveerd

De grootste divisie van het expresbedrijf FedEx Express zag in het laatste kwartaal de omzet afnemen met 13% naar 10,4 miljard dollar door het minder pakketaanbod, vooral in de Amerikaanse thuismarkt. Het bedrijfsresultaat halveerde ruimschoots van 886 miljoen dollar naar 430 miljoen dollar.

FedEx Ground (landvervoer) zag de omzet met 200 miljoen dollar afnemen naar 8,3 miljard, maar wist ondanks dalende inkomsten het operationeel resultaat door kostenbesparingen te verbeteren van 849 miljoen dollar naar 1 miljard dollar. FedEx Freight (expeditie) zag de bedrijfswinst met 154 miljoen teruglopen naar 448 miljoen. De omzet (2,3 miljard dollar) verloor intussen 18%.

De totale omzet van FedEx over het gehele boekjaar kwam uit op iets meer dan 90 miljard dollar. De nettowinst lag daarbij op 3,97 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Mindere kwartaalcijfers voor pakketvervoerder FedEx | NT

Mindere kwartaalcijfers voor pakketvervoerder FedEx

dalende pakketvolumes

De Amerikaanse pakketgigant FedEx heeft het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar 2022/2023 afgesloten met een tegenvallende resultaten. Zo daalde de omzet van 24,4 miljard dollar naar iets onder de 22 miljard dollar, terwijl het aangepast bedrijfsresultaat (1,8 miljard dollar) 400 miljoen dollar lager uitviel.

Foto: FedEx

Onder de streep bleef een kwartaalwinst over van 1,54 miljard dollar. Dat nettoresultaat lag hoger dan analisten hadden verwacht en laat zien dat de ingrijpende kostenbesparingen, die de directie van FedEx de laatste negen maanden heeft doorgevoerd, al enig effect heeft op de resultaten van de expresvervoerder.

Onder meer heeft het concern bij de divisie Federal Express 29 vrachtvliegtuigen uit de vloot genomen en is personeel ontslagen om de kosten beter af te stemmen op de dalende pakketvolumes. Verder is het bedrijf bezig sinds april van dit jaar om de divisies FedEx Express, Ground en Services samen te voegen. Die consolidatie moet behalve kostenbesparingen ook een meer ‘flexibele organisatie’ opleveren, aldus topman Raj Subramaniam. In totaal wil hij door deze ingrijpende reorganisatie vier miljard dollar aan kosten besparen in 2025.

Operationele winst gehalveerd

De grootste divisie van het expresbedrijf FedEx Express zag in het laatste kwartaal de omzet afnemen met 13% naar 10,4 miljard dollar door het minder pakketaanbod, vooral in de Amerikaanse thuismarkt. Het bedrijfsresultaat halveerde ruimschoots van 886 miljoen dollar naar 430 miljoen dollar.

FedEx Ground (landvervoer) zag de omzet met 200 miljoen dollar afnemen naar 8,3 miljard, maar wist ondanks dalende inkomsten het operationeel resultaat door kostenbesparingen te verbeteren van 849 miljoen dollar naar 1 miljard dollar. FedEx Freight (expeditie) zag de bedrijfswinst met 154 miljoen teruglopen naar 448 miljoen. De omzet (2,3 miljard dollar) verloor intussen 18%.

De totale omzet van FedEx over het gehele boekjaar kwam uit op iets meer dan 90 miljard dollar. De nettowinst lag daarbij op 3,97 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement