Daarnaast zijn er volgens de Noorse netbeheerder Gassco aanvullende werkzaamheden op andere gasvelden. Het is niet bekend hoelang de werkzaamheden duren. Gas uit Noorwegen komt via pijpleidingen onder zee in onder meer Nederland terecht.

Maandagochtend zijn de gasprijzen op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam met ruim 4 procent gestegen. Later zwakte de prijsstijging weer wat af. Afgelopen vrijdag werd gas al 9 procent duurder.

De gasprijzen waren vorige week woensdag en donderdag juist wat gezakt, omdat stakingen bij energiebedrijven in Australië leken uit te blijven. Eventuele stakingen bij leveranciers van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië kunnen grote impact hebben op de beschikbaarheid van gas in Europa. Maandag stemmen werknemers van energieconcern Chevron over een staking. Bij een ander bedrijf, Woodside Energy Group, zijn stakingen voorkomen door een deal met werknemers.