De VN onderzoekt al enkele jaren het illegale transport en kwam tot de conclusie dat het ging om onderdelen voor lange-afstandsraketten. Deze onderdelen zijn in Noord-Korea geproduceerd, verzonden vanaf het adres van de Noord-Koreaanse ambassade in China en hadden het Egyptische leger als klant. Het transport heeft Egypte uiteindelijk nooit bereikt, doordat het is onderschept in een tot dusver onbekend land, meldt vakblad ShippingWatch.

Tegen Noord-Korea zijn diverse sancties van kracht. Het land werkt echter aan de ontwikkeling van nucleaire wapens en heeft hiervoor geld nodig. Dit geld verdient het regime onder andere door wapens te verkopen op de internationale markt. Dit is officieel niet toegestaan, maar door allerlei schijnconstructies weten de Koreanen toch hun producten aan de man te brengen.

Het verdachte transport vond plaats via de lucht en werd uitgevoerd door New Times International Service (NTS), een dochterbedrijf van Maersk’s logistieke tak Damco. Dit bedrijf bevestigt dat het onderwerp van VN-onderzoek is. Er is geen bewijs dat Damco wist dat de betreffende vracht bestond uit Noord-Koreaanse wapenonderdelen.

VN-onderzoeker Hugh Griffiths meldt aan ShippingWatch dat het Noord-Koreaanse regime wel vaker containerrederijen misbruikt om verboden lading te vervoeren. ‘Ik denk niet dat bedrijven oplossingen hebben bedacht om goed om te gaan met dit soort problemen. Het is uiteraard moeilijk voor hen en van die zwakte maakt Noord-Korea gebruik.’

Volgens het rapport van de Verenigde Naties waren de wapenonderdelen afkomstig van Rungrado Trading Company, een Noord-Koreaans staatsbedrijf. Dit bedrijf kwam al eerder in opspraak toen bleek dat het dwangarbeiders had gestuurd naar Polen om daar te werken aan de bouw van een Deens legerschip. Naar verluidt zouden de Noord-Koreanen ook hebben moeten werken aan de bouw van enkele schepen voor Maersk Carrier Service. De koper van de illegale wapenonderdelen was Moda Authority International Optronic, dat volgens het onderzoek is gelieerd aan het Egyptische leger.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement