KLM had vorige week gedreigd alle vrachtvluchten en de overige intercontinentale passagiersvluchten stop te zetten vanaf het weekend omdat door de aanvullende corona-maatregelen van het kabinet crewleden bij een positieve uitslag moesten worden achtergelaten in het buitenland. KLM noemde deze sneltest onwerkbaar en wilde de vliegtuigen aan de grond houden als er geen ontheffing of andere oplossing zou komen voor de sneltest.

Ontheffing

Het afgelopen weekend was er koortsachtig overleg tussen het bedrijf, ministeries en het RIVM en is alsnog een alternatief gevonden, dat door het Outbreak Management Team werd voorzien van een positief advies. Daardoor is er alsnog een ontheffing verleend voor de sneltestverplichting voor bemanningsleden van luchtvaartmaatschappijen voor vertrek naar Nederland.

Het vliegpersoneel moet voortaan maximaal drie dagen voor vertrek een zogeheten antigen-test ondergaan en ook strenge quarantaineregels volgen tijdens het verblijf in het buitenland. Indien bemanningsleden alsnog klachten ontwikkelen mogen zij met mondmasker en geïsoleerd in het vliegtuig terugkeren naar Nederland, heet het verder.

Vliegverbod

KLM laat intussen weten dat vanaf dit weekend alle vluchten naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid Afrika en Zuid-Amerika heeft stopgezet en daarmee invulling heeft gegeven aan het vliegverbod van het kabinet. Een uitzondering zijn de vrachtvluchten van dochterbedrijf Martinair Cargo op Zuid-Afrika en Zuid-Amerika, waaronder Brazilië, Ecuador en Colombia. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om bloemenvluchten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement