Het grote probleem is nu zelfs dat de meeste oldtimers intussen weer in actieve dienst zijn genomen en daarmee dit reservoir langzaam opdroogt, ofschoon het soms een airline nog lukt een exemplaar op de kop te tikken na een lange zoektocht. Zo kocht het Amerikaanse Western Global Airlines deze maand een 30 jaar oude B747-400BDSF van het Zuid-Koreaanse Asiana Airlines. Het vrachtvliegtuig, dat bijna vier jaar geleden op de Californische luchthaven van Victorville werd geparkeerd, moet binnenkort zijn rentree maken in de chartermarkt en is waarschijnlijk het laatste vrachtexemplaar van de B747-400 die nog beschikbaar was als freighter. De rest vliegt reeds of is niet meer luchtwaardig te krijgen.

Vrachtconversie

Aquiline, een leasemaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten, kocht in maart nog een laatste B747-400BCF van Cathay Pacific, maar kijkt voor de verdere uitbreiding van de vrachtvloot nu naar de vrachtconversie van B747-passagiersvliegtuigen. Het heeft deze week drie B747-400P’s van het Russische Transaero overgenomen. Het is overigens nog onduidelijk wanneer de vliegtuigen zullen worden omgebouwd tot freighters.

Internationale markt experts verwachten dat meer B747-400P’s zullen worden omgebouwd tot freighters de komende tijd, maar er valt bij airlines en leasemaatschappijen ook enige aarzeling te bespeuren om massaal jumbo’s op te kopen voor een vrachtconversie. Aan de ene kant is er hoop bij veel luchtvaartmaatschappijen dat de intercontinentale belly-capaciteit zich in 2022 grotendeels zal herstellen bij het hervatten van de meeste intercontinentale passagiersvluchten. Daarnaast krijgen de oude B747-400 op de conversie-markt straks concurrentie van de B777-200P, waarvan de eerste generatie nu langzaam door de airlines worden afgestoten. Als freighters (capaciteit 100 ton) zijn de B777’s qua onderhoud en brandstofgebruik efficiënter en goedkoper in te zetten dan de viermotorige B747’s. Vooral als steeds meer ladingaanbod voor de airlines uit de e-commerce-markt (pakketten) komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding