Dat heeft Lufthansa medegedeeld in een bericht aan de financiële markt. De meerderheidsaandeelhouder van expediteur Kuehne + Nagel (51%) en grootaandeelhouder van rederij Hapag Lloyd zou de plek dan bezetten via zijn beleggingsfonds Kühne Aviation (KA).

Groter belang

Vorige maand verdubbelde Kühne al zijn belang in Lufthansa naar 10%, maar Kühne Aviation (KA) heeft blijkens het beursbericht van Lufthansa nog meer aandelen overgenomen en daarmee die grens van 10% nu overschreden. Verder heeft KA aangegeven met de verdere uitbouw van het belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij ‘strategische doelen’ te willen vervolgen. Daarbij zou KA een verdere aankoop van aandelen ‘over een periode van twaalf maanden niet uitsluiten’, heet het.

Welke strategische doelen Kühne Aviation beoogt met de verdere uitbouw van het belang in Lufthansa, geeft de vliegmaatschappij in het beursbericht niet prijs. Lufthansa kwam echter vorige week in het nieuws door de presentatie van stijgende winstcijfers (half miljard euro) over het boekjaar 2021 (+57%).

Daarnaast gaat het Duitser vliegbedrijf zijn vrachtvloot bijna verdubbelen met een bestelling van tien B777F’s. Die extra capaciteit en hoge winstcijfers maakt Lufthansa Cargo interessant voor een partij als Kuehne + Nagel, een van de grootste luchtvrachtexpediteurs van de wereld. Door het aanhoudende tekort aan bellycapaciteit  moet de expediteurs steeds meer vrachtcharters inkopen in een markt waar er een groot tekort is aan vrachtvliegtuigen. Een nauwere samenwerking met Lufthansa Cargo zou dat probleem kunnen oplossen.

Duitse staat

Kühne Aviation is na het economisch stabiliseringsfonds (WSF) van de Duitse staat (14,1%) de tweede aandeelhouder in Lufthansa. WSF zal dat belang met het terugbetalen van de coronasteun door Lufthansa weer geleidelijk gaan afbouwen. De Duitse staat wil in oktober 2023 geen aandelen meer bezitten in Lufthansa. Daarmee zou Kühne de grootste aandeelhouder worden in Lufthansa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement