De containerrederij had samen met Lufthansa een bod uitgebracht op een meerderheidsbelang in de airline, maar de Duitsers gaan nu alleen verder in het biedingsproces. Dat werd deze week duidelijk. MSC heeft inmiddels met MSC Air Cargo zijn eigen vrachtbedrijf opgezet en begint volgende maand onder die vlag met de eerste vrachtvluchten.

Privatisering

ITA Airways is momenteel geheel in handen van de Italiaanse staat, maar de regering moet de luchtvaartmaatschappij, die met veel overheidsgeld werd opgezet, van de Europese Commissie privatiseren. Dat was een van de voorwaarden van Brussel om goedkeuring te verlenen aan de doorstart van het oude Alitalia.

De verkoop van ITA Airways lijkt daarbij voor Rome moeilijker dan eerder gedacht. Zo mislukten vorige maand exclusieve overnamegesprekken met het Amerikaanse equity-fonds Certares en de airlines Air France KLM en Delta Air Lines. Daarbij bleek het grote probleem dat de Italiaanse staat met een minderheidsbelang alsnog de controle over de luchtvaartmaatschappij wil behouden via een zogeheten gouden aandeel.

Lufthansa

Nu die groep van investeerders lijkt te zijn afgevallen kwamen de oude gezamenlijk bieding van MSC en Lufthansa weer in beeld om ITA Airways over te nemen, maar de Zwitserse rederij ziet nu af van een overname. Lufthansa heeft nog wel belangstelling , maar heeft eerder in het gezamenlijk bod met MSC al aangegeven uit te zijn op totale controle op de airline. Dat maakt de komende gesprekken met de Italiaanse regering dan ook bijzonder moeilijk.

Voor het vrachtvervoer is de Italiaanse markt van groot belang. Het is na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de vierde luchtvrachtmarkt van Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement