Onder de verdachten bevinden zich topmanagers van Polar, waaronder de voormalige directeur operations Lard Winkelbauer, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ). Hij werd woensdag opgepakt in Thailand en wacht uitlevering aan de VS. Verder gaat het om externe zakenrelaties van de luchtvaartmaatschappij, die vrachtruimte van Polar Air Cargo verkochten aan verladers.

Onderhandse betalingen

Met deze intermediairs, waaronder gsa’s en expediteurs, hadden de aangeklaagde  topmanagers van Polar Air Cargo het op een akkoordje gegooid om het vrachtbedrijf op te lichten voor tientallen miljoenen dollar, aldus het ministerie van Justitie. Zo kregen de tussenpersonen lucratieve vervoerscontracten aangeboden tegen lage tarieven en stond er altijd kostbare vrachtruimte ter beschikking.

Voor deze diensten werden de managers van Polar Air Cargo royaal beloond met onderhandse betalingen op basis van het aantal kilo’s dat was vervoerd of op basis van een bepaald percentage van winst dat via de illegale afspraken was behaald, heet het verder.

Schaamteloos

Het ministerie van Justitie spreekt van crimineel gedrag dat ‘leidde tot aanhoudende corruptie in bijna alle onderdelen van de bedrijfsvoering van Polar Air Cargo en de frauderende zakenrelaties. Daarbij was er sprake van ‘een schaamteloze minachting voor de integriteit van hun bedrijven’ en gaven de verdachten er de voorkeur aan om hun eigen zakken te vullen’ boven de belangen van het bedrijven te dienen, aldus de Amerikaanse aanklager Damian Williams.

De fraudezaak strekt zich over een periode van meer dan tien jaar van 2009 tot 2021, blijkt verder uit de aanklacht. Indien schuldig wacht de fraudeurs een langdurige gevangenisstraf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement