Het gemiddelde kilotarief over de maand juni tussen China (meetpunt Hong Kong Airport) naar Europa lag op 3,77 dollar, aldus de analist, terwijl de vrachtprijs vanaf de voormalige Britse kroonkolonie naar Noord-Amerika bleef steken op 4,92 dollar per kilo, een afname van 43,6% vergeleken met de juni-maand van 2022.

De vrachtprijzen vanaf Europa richting Noord-Amerika (ijkpunt Frankfurt Airport) verloren het meest terrein en bewegen zich richting de 2 dollar per kilo. Daarmee komen de gemiddelde vrachtprijzen op deze routes al in de buurt van het prijspeil (2019) van voor de coronacrisis, blijkt uit de maandstatistiek van BAI.

Zomermaanden

De verdere afname van de tarieven is het resultaat van een slechte vraag in de aanloop naar de zomer en de verdere overcapaciteit in de markt. Dat laatste heeft te maken met de komst van meer bellycapaciteit de laatste maanden. Vergeleken met een jaar geleden is er sprake een groei van de mondiale vrachtcapaciteit met 11%.

BAI voorziet voorlopig dan ook geen stijging van de vrachttarieven aangezien ook de vraag naar vrachtruimte zich gedurende zomermaanden verder zal verslechteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement