Schiphol sloot vorig jaar af met een tegenvallend vrachtvolume van 1,43 miljoen ton (-13,8%) en viel daardoor buiten de boot. Hekkensluiter op de lijst was vorig jaar het Chinese Shenzhen Airport met iets meer dan 1,5 miljoen ton.

In de editie van 2021 nam Schiphol een achttiende plek in, waarbij het luchthavens als het Leipzig Airport ruim achter zich liet. In de ranking van 2022 is dat niet het geval en neemt de Duitse luchthaven een 19de plek in met iets meer dan 1,5 miljoen ton. Op plaats 18 staat nu Dubai Airport (2021: plaats 13), dat vorig jaar het vrachtvolume met meer dan 25% zag afnemen naar 1,7 miljoen ton. De luchthaven uit de Verenigde Arabische Emiraten was daarmee de grootste verliezer op de lijst.

Behalve Leipzig Airport telt de top 20 van ACI nog twee Europese luchthavens, Frankfurt Airport (plaats 13) en Parijs Charles de Gaulle Airport (plaats 14). Beide vliegvelden wisten vergeleken met de statistiek uit 2021 een plekje op te schuiven.

Veel krimp in 2022

Opvallend op de lijst was dat bijna alle luchthavens in de top 20 de vrachtoverslag zagen krimpen. Zo daalde het volume bij marktleider Hong Kong Airport met 16,5% naar 4,1 miljoen ton. Ook Shanghai Airport op plaats 4 zag het vrachtvervoer sterk afnemen met ruim een vijfde naar 3,1 miljoen ton.

Alleen de expreshub van UPS in Louisville (+0,5%) en Cincinnati Airport (+16,5%), de Amerikaanse draaischijf van Amazon en DHL Express, zagen het volume stijgen. Dat leverde Cincinnati Airport voor het eerst in de geschiedenis van de lijst een plek op in de top 20.

Minder verlies pakketvervoer

De Amerikaanse luchthavens deden het vorig jaar in de luchtvrachtmarkt relatief goed vergeleken met de concurrentie uit het buitenland. Zo wordt de helft van de top 10 ingenomen door vliegvelden in de VS: Memphis (2), Anchorage (3), Louisville (5), Miami (8) en Los Angeles (9).

Memphis en Louisville danken daarbij hun topposities aan de aanwezigheid van respectievelijk FedEx en UPS op de luchthaven. Uit de cijfers blijkt dat de Amerikaanse vliegvelden, die veel sterker afhankelijk zijn van het pakketvervoer, veel minder last hadden van de mindere vraag in de mondiale vrachtmarkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement