Afgelopen week ontving het dochterbedrijf van de Zwitserse rederij MSC de tweede van vier bestelde B777F’s. De overige twee vrachtvliegtuigen zullen in het laatste kwartaal van dit jaar volgen, aldus topman Michael Steen van Atlas Air bij de ontvangst van het tweede vrachtvliegtuig. De Amerikaanse vrachtmaatschappij voert als subcontractor van MSC Air Cargo de vrachtvluchten uit voor de Zwitsers.
Prijsdaling 40%
MSC Air Cargo werd vorig jaar opgezet door de Zwitserse rederij om een graantje mee te pikken van de hoge luchtvrachtprijzen in de markt. Die tarieven waren echter al op z’n retour toen MSC Air eind 2022 haar eerste B777F ontving. Sindsdien zijn de vrachtprijzen alleen maar afgenomen. Vergeleken met een jaar geleden is er sprake van een prijsdaling van rond de 40%.
Dat de Zwitserse rederij alsnog vasthoudt aan de expansieplannen heeft analisten dan ook verrast. Vooral nu ook de vraag naar vrachtruimte sterk is teruggelopen en de rentree van veel belly-capaciteit ervoor zorgt dat er momenteel sprake is van overcapaciteit in de markt. Dat noopte MSC Air Cargo al om in juni de vrachtverkoop grotendeels uit te besteden aan een in de luchtvrachtmarkt gespecialiseerde salesbedrijf, ECS.
Thuisbasis Luik
MSC Air Cargo heeft als thuisbasis Luik Airport. Vanaf de Belgische luchthaven wordt sinds eind 2022 een wereldomspannende vrachtdienst aangeboden die de luchthavens van Mexico City, Indianapolis, Luik, Seoul en Xiamen met elkaar verbindt. Het is de bedoeling dat de twee B777F op dezelfde bestemmingen wordt ingezet.
MSC en Atlas Air sloten in september van het vorig jaar een langdurig samenwerkingsovereenkomst, waarbij Atlas Air de vrachtdiensten uitvoert. Zover bekend beschikt MSC zelf niet over een vliegvergunning (AOC).
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?