Het Deense concern meldde de fusie, die vorig jaar mei plaatsvond, wel aan bij de Amerikaanse toezichthouder, maar niet tijdig bij de Deense. Volgens deze dienst, de Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, had dat wel gemoeten omdat zowel de omzet van Damco in Denemarken als de internationale omzet van Pilot boven de wettelijke grens van 3,8 miljoen kroon (510.000 euro) lagen.

Maersk meldde de operatie uiteindelijk in juni aan, na daar door de toezichthouder op te zijn gewezen. Die was toen al door de Amerikaanse autoriteiten goedgekeurd en kreeg uiteindelijk ook zonder slag of stoot in Denemarken groen licht. Dat de omzet van Pilot boven de wettelijke grens lag, is overduidelijk: Maersk legde maar liefst 1,7 miljard dollar op tafel voor de Amerikaanse luchtvrachtexpediteur.

De toezichthouder laat het er niet bij zitten en brengt de zaak voor de rechter ‘met het oog op het opleggen van een boete’. Maersk spreekt van ‘een betreurenswaardige formele fout in het proces’ en zegt de kwestie, weliswaar te laat, uiteindelijk zelf te hebben aangemeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement