Daarin meldt topman Jan Bruggenthijs dat de aanloopkosten hoger dan verwacht waren en dat de productie-efficiëntie onder het hoge niveau van de eerste helft van 2016 lag. Als gevolg daarvan nam het brutoresultaat (ebitda) af van 36,9 miljoen tot 33,7 miljoen euro.

De omzet daalde zelfs met bijna een kwart van 205 tot 156 miljoen euro. Het bedrijf hanteert zelf echter de ‘contributie’ als belangrijkste maatstaf, de omzet minus inkoopkosten. Die steeg met 14% van 57 tot 69 miljoen euro. De omzetdaling hangt deels samen met de samenwerking met de Belgische Smulders-groep, die gespecialiseerd is in de bouw van ‘transition pieces’, de verbindingskokers tussen de fundering en de windmolenmast. De twee rekenen de contractwaarde van projecten naar rato aan hun omzet toe.

Bruggenthijs meldt verder voor 2018 rekening te houden met ‘enige onderbezetting’ omdat de bouw van een aantal offshore windparken is uitgesteld. Dat geldt voor St. Nazaire en Corseulles in Frankrijk en Fryslan in Nederland. Ook meldt hij dat de aanleg van Borssele ‘om andere redenen’ naar achteren is geschoven, zonder dat nader toe te lichten. Volgens hem zijn er weinig projecten in de markt om die tegenslagen op te vangen. ‘Het illustreert de volatiliteit van onze markt’, voegt de Sif-topman daar aan toe.

Met de bouw van de Maasvlakte-fabriek neemt de totale verwerkingscapaciteit toe van 225.000 tot 300.000 ton staal per jaar. Het idee erachter is dat de productie van secties in Roermond fors opgevoerd kan worden door de assemblage naar Rotterdam te verleggen. Door de ligging direct aan diep water kunnen de funderingspalen (monopiles) voor windmolens bovendien snel en efficiënt naar de bouwlocaties worden verscheept.

Beleggers straften de bijgestelde toekomstverwachting vanmorgen af met een koersdaling van ongeveer 11% op een matig positief gestemde Amsterdamse effectenbeurs. De koers nam sinds begin dit jaar spectaculair toe, van ongeveer 16 tot bijna 25 euro, maar viel in april terug tot rond de 18 euro. Vanmorgen dook de koers onder die grens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement