De bedrijven schrijven donderdag in een persbericht dat als de kostprijs van de technologie voor fotovoltaïsche zonne-energie blijft dalen, de evolutie naar offshore toepassingen, met hoge golven, de logische volgende stap is na drijvende zonnepanelen op meren, dammen en andere beschutte omgevingen. Ook verwachten ze dat de factoren als de beperkte beschikbaarheid van land en het ‘not in my backyard’- of nimby-effect zullen bijdragen aan de groei van de markt.

Budget

Met een budget van twee miljoen euro wordt er eerst onderzoek gedaan. Zo willen de deelnemende bedrijven nieuwe concepten ontwikkelen en testen uitvoeren in het laboratorium en in de praktijk, om zo de eerste stappen te zetten in de richting van de commercialisering van de technologie. Zo moeten de bestaande zonnepanelen aangepast worden aan de ruigere omgeving en moet er ook een drijvende structuur ontworpen worden. Daarnaast moet de impact op het milieu zoveel mogelijk beperkt worden.

Het project is opgericht in verband met de Blauwe Cluster, de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid om projecten in de Noordzee te stimuleren. Dit wordt sterk ondersteund door het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement