Van Oord steeds meer offshore wind-aannemer

Jaarcijfers

Het Rotterdamse Van Oord wordt steeds meer een offshore wind-aannemer in plaats van een traditioneel baggerbedrijf, wat het oorspronkelijk was.

De groep haalde met offshore wind-werk vorig jaar voor het eerst meer omzet (632 miljoen euro, + 10%) dan met baggeren (598 miljoen, – 13%). In 2019 groeide de omzet in offshore wind ook al fors.  Volgens topman Pieter van Oord is de daling van de baggertak vooral toe te schrijven aan de verminderde investeringen van de traditionele olie- en gassector op zee als gevolg van de lage olieprijs.

Lastigste jaren

Hij noemt 2020 één van de lastigste jaren uit de ruim 150-jarige geschiedenis van het bedrijf. ‘De wereldwijde maritieme handel kelderde en investeringen in havens werden uitgesteld of liepen vertraging op. Hierdoor daalde ook het tendervolume voor een aantal van onze activiteiten drastisch’, aldus Van Oord.

Het bedrijf zag zich gedwongen te reorganiseren en nam afscheid van 800 van de 5200 werknemers, een afslanking van zo’n 15%. Van Oord schrijft verder in het jaarbericht dat het nieuwe jaar ‘met gemengde gevoelens is begonnen’. Het bedrijf heeft nog steeds last van regionale lockdowns, maar verwacht in de tweede helft van het jaar economisch herstel en betere resultaten.

Investeringsprogramma

Van Oord heeft een fors investeringsprogramma en streeft ernaar om voor 2050 CO2-neutraal te zijn. Op het programma staan de bouw van drie LNG-aangedreven middelgrote sleephopperzuigers in Singapore, een grote ‘groene’ kabellegger in Noorwegen en twee zogenoemde waterinjectievaartuigen in Nederland. Die laatste spuiten bodemmateriaal weg in plaats van dit op te baggeren.

De omzet bleef vorig jaar met bijna 1,7 miljard euro bijna gelijk. Het bruto resultaat (ebitda) daalde van 254 miljoen tot 226 miljoen euro, de nettowinst van 46 tot 33 miljoen euro. Het orderboek nam een fractie af tot net boven de 3,5 miljard euro, maar Van Oord heeft goede hoop dat die de komende jaren weer gaat groeien. Het bedrijf refereert daarbij onder andere aan de bouw van het Britse offshore windpark Sofia van 1,4 gigawatt op de Noordzee, waarvoor Van Oord is geselecteerd als ‘preferred supplier’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Van Oord steeds meer offshore wind-aannemer | NT

Van Oord steeds meer offshore wind-aannemer

Jaarcijfers

Het Rotterdamse Van Oord wordt steeds meer een offshore wind-aannemer in plaats van een traditioneel baggerbedrijf, wat het oorspronkelijk was.

De groep haalde met offshore wind-werk vorig jaar voor het eerst meer omzet (632 miljoen euro, + 10%) dan met baggeren (598 miljoen, – 13%). In 2019 groeide de omzet in offshore wind ook al fors.  Volgens topman Pieter van Oord is de daling van de baggertak vooral toe te schrijven aan de verminderde investeringen van de traditionele olie- en gassector op zee als gevolg van de lage olieprijs.

Lastigste jaren

Hij noemt 2020 één van de lastigste jaren uit de ruim 150-jarige geschiedenis van het bedrijf. ‘De wereldwijde maritieme handel kelderde en investeringen in havens werden uitgesteld of liepen vertraging op. Hierdoor daalde ook het tendervolume voor een aantal van onze activiteiten drastisch’, aldus Van Oord.

Het bedrijf zag zich gedwongen te reorganiseren en nam afscheid van 800 van de 5200 werknemers, een afslanking van zo’n 15%. Van Oord schrijft verder in het jaarbericht dat het nieuwe jaar ‘met gemengde gevoelens is begonnen’. Het bedrijf heeft nog steeds last van regionale lockdowns, maar verwacht in de tweede helft van het jaar economisch herstel en betere resultaten.

Investeringsprogramma

Van Oord heeft een fors investeringsprogramma en streeft ernaar om voor 2050 CO2-neutraal te zijn. Op het programma staan de bouw van drie LNG-aangedreven middelgrote sleephopperzuigers in Singapore, een grote ‘groene’ kabellegger in Noorwegen en twee zogenoemde waterinjectievaartuigen in Nederland. Die laatste spuiten bodemmateriaal weg in plaats van dit op te baggeren.

De omzet bleef vorig jaar met bijna 1,7 miljard euro bijna gelijk. Het bruto resultaat (ebitda) daalde van 254 miljoen tot 226 miljoen euro, de nettowinst van 46 tot 33 miljoen euro. Het orderboek nam een fractie af tot net boven de 3,5 miljard euro, maar Van Oord heeft goede hoop dat die de komende jaren weer gaat groeien. Het bedrijf refereert daarbij onder andere aan de bouw van het Britse offshore windpark Sofia van 1,4 gigawatt op de Noordzee, waarvoor Van Oord is geselecteerd als ‘preferred supplier’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement