Bedenker Ampelmann in de race voor Europese uitvindersprijs

loopbrug

Jan van der Tempel is genomineerd voor de European Inventor Award 2021 in de categorie Industrie voor zijn uitvinding van een bewegingsgecompenseerde loopbrug, de Ampelmann.

Hij bedacht in 2002 het systeem om op een woelige zee van het ene schip op het andere over te stappen alsof je gewoon over een vaste brug loopt. Niks geen gewiebel en evenwichtskunstenarij meer. Zijn vondst werd een doorslaand succes en wordt inmiddels op tientallen walk-to-work schepen en andere constructies toegepast. 

Van der Tempel (1974) kwam bijna twintig jaar geleden op het idee tijdens een offshore wind-conferentie in Berlijn en daarom noemde hij zijn vondst, en later het bedrijf, de Ampelmann. Dat is het koosnaampje van Berlijners voor het ‘stoplichtmannetje’, dat bij groen licht het sein geeft dat je via de zebra veilig kan oversteken. Hij ontwikkelde het eerste prototype toen hij nog aan de Technische Universiteit Delft studeerde en het bedrijf, Ampelmann Operations, is in 2007 ook via de TU Delft opgericht.

Octrooi

Inmiddels zijn er naar schatting zes miljoen mensen op zee bewegingsgecompenseerd overgestoken en zijn er zo duizenden tonnen aan materieel overgebracht. Dat succes kreeg uiteraard navolging en nieuwe spelers proberen een graantje mee te pikken van deze snelgroeiende nieuwe markt. ‘Maar’, zegt Van der Tempel, ‘ons systeem is het enige met cilinders die in zes richtingen werken en met slechts milliseconden vertraging een volledig stationair punt bereiken’.

Precies dat principe is beschermd door octrooien van het het Europees Octrooibureau (EOB). De Nederlander heeft er daarvan maar liefst vier op zijn naam staan, die tussen 2012 en 2020 werden verleend. De basis van het systeem is even eenvoudig als vernuftig: het is het omgekeerde systeem waarmee een ‘oefenbrug’ van een scheepssimulator, waarin zeevarenden onder zo realistisch mogelijke omstandigheden ‘droog’ kunnen trainen, juist in een golfslag-achtige beweging wordt gebracht.

17 juni

De uitverkiezing wordt georganiseerd door het EOB. Een onafhankelijke jury van twaalf deskundigen kiest de winnaar uit de de drie genomineerden. Die toetst de genomineerden op hun bijdrage aan technische vooruitgang, sociale ontwikkeling, economische welvaart en het scheppen van banen in Europa.

Donderdag 17 juni zal duidelijk worden of de jury Van der Tempel uitroept tot Europees industrieel uitvinder van het jaar. De twee andere genomineerden zijn de Noor Per Gisle Djupesland voor verbeterde nasale medicatie en de Duitsers Christoph Gürtler en Walter Leitner voor het gebruik van CO2 bij het maken van hernieuwbaar plastic.

Publieksprijs

Tot die tijd kan iedereen die dat wil via de EOB-site een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De award bestaat, toevalligerwijs nogal toepasselijk, uit een houten sculptuur in de vorm van een zeil. Er is geen geldprijs aan verbonden, maar de goodwill die een nominatie of zelfs winst oplevert, weegt daar ongetwijfeld ruimschoots tegenop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bedenker Ampelmann in de race voor Europese uitvindersprijs | NT

Bedenker Ampelmann in de race voor Europese uitvindersprijs

loopbrug

Jan van der Tempel is genomineerd voor de European Inventor Award 2021 in de categorie Industrie voor zijn uitvinding van een bewegingsgecompenseerde loopbrug, de Ampelmann.

Hij bedacht in 2002 het systeem om op een woelige zee van het ene schip op het andere over te stappen alsof je gewoon over een vaste brug loopt. Niks geen gewiebel en evenwichtskunstenarij meer. Zijn vondst werd een doorslaand succes en wordt inmiddels op tientallen walk-to-work schepen en andere constructies toegepast. 

Van der Tempel (1974) kwam bijna twintig jaar geleden op het idee tijdens een offshore wind-conferentie in Berlijn en daarom noemde hij zijn vondst, en later het bedrijf, de Ampelmann. Dat is het koosnaampje van Berlijners voor het ‘stoplichtmannetje’, dat bij groen licht het sein geeft dat je via de zebra veilig kan oversteken. Hij ontwikkelde het eerste prototype toen hij nog aan de Technische Universiteit Delft studeerde en het bedrijf, Ampelmann Operations, is in 2007 ook via de TU Delft opgericht.

Octrooi

Inmiddels zijn er naar schatting zes miljoen mensen op zee bewegingsgecompenseerd overgestoken en zijn er zo duizenden tonnen aan materieel overgebracht. Dat succes kreeg uiteraard navolging en nieuwe spelers proberen een graantje mee te pikken van deze snelgroeiende nieuwe markt. ‘Maar’, zegt Van der Tempel, ‘ons systeem is het enige met cilinders die in zes richtingen werken en met slechts milliseconden vertraging een volledig stationair punt bereiken’.

Precies dat principe is beschermd door octrooien van het het Europees Octrooibureau (EOB). De Nederlander heeft er daarvan maar liefst vier op zijn naam staan, die tussen 2012 en 2020 werden verleend. De basis van het systeem is even eenvoudig als vernuftig: het is het omgekeerde systeem waarmee een ‘oefenbrug’ van een scheepssimulator, waarin zeevarenden onder zo realistisch mogelijke omstandigheden ‘droog’ kunnen trainen, juist in een golfslag-achtige beweging wordt gebracht.

17 juni

De uitverkiezing wordt georganiseerd door het EOB. Een onafhankelijke jury van twaalf deskundigen kiest de winnaar uit de de drie genomineerden. Die toetst de genomineerden op hun bijdrage aan technische vooruitgang, sociale ontwikkeling, economische welvaart en het scheppen van banen in Europa.

Donderdag 17 juni zal duidelijk worden of de jury Van der Tempel uitroept tot Europees industrieel uitvinder van het jaar. De twee andere genomineerden zijn de Noor Per Gisle Djupesland voor verbeterde nasale medicatie en de Duitsers Christoph Gürtler en Walter Leitner voor het gebruik van CO2 bij het maken van hernieuwbaar plastic.

Publieksprijs

Tot die tijd kan iedereen die dat wil via de EOB-site een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De award bestaat, toevalligerwijs nogal toepasselijk, uit een houten sculptuur in de vorm van een zeil. Er is geen geldprijs aan verbonden, maar de goodwill die een nominatie of zelfs winst oplevert, weegt daar ongetwijfeld ruimschoots tegenop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement