Naast het transporteren en installeren van de fundaties doet Van Oord ook de levering, het transport en de installatie van verbindingskabels. Met een productiecapaciteit van 476 megawatt gaat Baltic Eagle hernieuwbare energie leveren voor 475.000 huishoudens, terwijl jaarlijks bijna een miljoen ton CO2 wordt bespaard, aldus Van Oord. Hoeveel omzet er met de opdracht is gemoeid, heeft de baggeraar niet bekendgemaakt.

‘Svanen’

Voor de installatie van de 50 fundaties wordt het installatieschip ‘Svanen’ gebruikt. Dit schip heeft een hefvermogen van 8000 ton. Het merendeel van de monopiles (variant op een heipaal) in de Oostzee, waaronder die voor Baltic 2, het Arkona-project en Kriegers Flak, zijn door ‘Svanen’ geïnstalleerd.

Van Oord start de werkzaamheden voor Baltic Eagle in 2023. Voor het leggen van de verbindingskabels worden het kabellegschip ‘Nexus’ en de trencher ‘Dig-It’ ingezet. De trencher ‘Dig-It’ wordt aangepast zodat hij goed inzetbaar is voor het leggen van de kabels op de zachte bodem van de Oostzee, aldus Van Oord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement