Subsidie voor eerste offshore groene waterstof project

3,6 miljoen euro

Het eerste offshore groene waterstof project Poshydon krijgt 3,6 miljoen euro subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nu de subsidie binnen is, kan de pilot van start gaan.

Poshydon integreert drie energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof. Het consortium Poshydon bestaat uit 14 bedrijven waaronder Hatenboer, TNO, Neptune Energy en Gasunie.

Volledig geëlektrificeerd

Het overige benodigde deel van het bedrag wordt door de consortiumpartners gefinancierd. Dat laat Neptune Energy weten, de exploitant van het Q13a-A platform waarop de pilot plaatsvindt. Dit productieplatform is naar eigen zeggen het eerste volledige geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee en ligt ongeveer 13 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Volgens de woordvoerder van Neptune Energy start de pilot per direct. ‘We bevinden ons nu in de engineeringfase. Vervolgens wordt er nog onshore getest.’ Volgens de exploitant is de ‘one million dollar question’ nu wanneer de eerste groene waterstof reductie offshore is. Dat is nu nog niet bekend, maar het bedrijf hoopt binnenkort het antwoord te kunnen geven.

Groene waterstof

Om groene waterstof te kunnen maken, wordt zeewater op het platform omgezet in gedemineraliseerd water. Dit water wordt vervolgens door elektrolyse omgezet in waterstof. Daarbij wordt stroom van wind gebruikt om groene waterstof te produceren, aldus het consortium.

De groene waterstof wordt bijgemengd met het gas en via de bestaande gaspijpleiding richting de kust getransporteerd. De 1 megawatt elektrolyser zal naar verwachting maximaal 400 kilo groene waterstof per dag produceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Subsidie voor eerste offshore groene waterstof project | NT

Subsidie voor eerste offshore groene waterstof project

3,6 miljoen euro

Het eerste offshore groene waterstof project Poshydon krijgt 3,6 miljoen euro subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nu de subsidie binnen is, kan de pilot van start gaan.

Poshydon integreert drie energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof. Het consortium Poshydon bestaat uit 14 bedrijven waaronder Hatenboer, TNO, Neptune Energy en Gasunie.

Volledig geëlektrificeerd

Het overige benodigde deel van het bedrag wordt door de consortiumpartners gefinancierd. Dat laat Neptune Energy weten, de exploitant van het Q13a-A platform waarop de pilot plaatsvindt. Dit productieplatform is naar eigen zeggen het eerste volledige geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee en ligt ongeveer 13 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Volgens de woordvoerder van Neptune Energy start de pilot per direct. ‘We bevinden ons nu in de engineeringfase. Vervolgens wordt er nog onshore getest.’ Volgens de exploitant is de ‘one million dollar question’ nu wanneer de eerste groene waterstof reductie offshore is. Dat is nu nog niet bekend, maar het bedrijf hoopt binnenkort het antwoord te kunnen geven.

Groene waterstof

Om groene waterstof te kunnen maken, wordt zeewater op het platform omgezet in gedemineraliseerd water. Dit water wordt vervolgens door elektrolyse omgezet in waterstof. Daarbij wordt stroom van wind gebruikt om groene waterstof te produceren, aldus het consortium.

De groene waterstof wordt bijgemengd met het gas en via de bestaande gaspijpleiding richting de kust getransporteerd. De 1 megawatt elektrolyser zal naar verwachting maximaal 400 kilo groene waterstof per dag produceren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement