Vestas bouwt ‘s werelds grootste offshore windturbine

offshore

Vestas zet een nieuwe stap in de schaalvergroting in de offshore windsector met de bouw van de eerste windturbine van vijftien megawatt.

Het Deense bedrijf begint volgend jaar met de bouw van een prototype bij het nationale testcentrum in Østerild, dat ruim 300 meter hoog wordt. Waarschijnlijk wordt het een springplank naar nog grotere vermogens, want er zijn al plannen voor  windturbines van zestien megawatt aangekondigd.

Zes voetbalvelden

Het gevaarte moet tegen het eind van 2020 in bedrijf komen en gaat naar verwachting zo’n tachtig gigawattuur aan stroom per jaar opwekken. Daarmee kunnen 20.000 huishoudens van stroom worden voorzien en wordt de uitstoot van 38.000 ton CO2 per jaar vermeden. De bladen worden 94 meter lang en het rotorveld beslaat ruim 42.000 vierkante meter, zo’n zes voetbalvelden.

Na de testfase met het prototype gaat het nog enkele jaren duren totdat deze V236-15 MW op de markt komt. Op dit moment is de Haliade-X van General Electric met een vermogen van ongeveer dertien megawatt de grootste offshore windturbine.

De verwachting is dat de lat de komende jaren richting twintig megawatt opschuift. Grootste voordeel van deze schaalvergroting is dat er per windpark minder turbines nodig zijn, waardoor de kosten dalen en de stroomprijs verder omlaag kan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Vestas bouwt ‘s werelds grootste offshore windturbine | NT

Vestas bouwt ‘s werelds grootste offshore windturbine

offshore

Vestas zet een nieuwe stap in de schaalvergroting in de offshore windsector met de bouw van de eerste windturbine van vijftien megawatt.

Het Deense bedrijf begint volgend jaar met de bouw van een prototype bij het nationale testcentrum in Østerild, dat ruim 300 meter hoog wordt. Waarschijnlijk wordt het een springplank naar nog grotere vermogens, want er zijn al plannen voor  windturbines van zestien megawatt aangekondigd.

Zes voetbalvelden

Het gevaarte moet tegen het eind van 2020 in bedrijf komen en gaat naar verwachting zo’n tachtig gigawattuur aan stroom per jaar opwekken. Daarmee kunnen 20.000 huishoudens van stroom worden voorzien en wordt de uitstoot van 38.000 ton CO2 per jaar vermeden. De bladen worden 94 meter lang en het rotorveld beslaat ruim 42.000 vierkante meter, zo’n zes voetbalvelden.

Na de testfase met het prototype gaat het nog enkele jaren duren totdat deze V236-15 MW op de markt komt. Op dit moment is de Haliade-X van General Electric met een vermogen van ongeveer dertien megawatt de grootste offshore windturbine.

De verwachting is dat de lat de komende jaren richting twintig megawatt opschuift. Grootste voordeel van deze schaalvergroting is dat er per windpark minder turbines nodig zijn, waardoor de kosten dalen en de stroomprijs verder omlaag kan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement