Met de meeste banken was al een akkoord bereikt, maar een aantal wilde niet instemmen. Daardoor dreigde het voortbestaan van IHC in gevaar te komen. Nu de rechter het akkoord heeft bekrachtigd worden alle kredietverstrekkers aan het plan gebonden.

Belangrijk onderdeel van het akkoord is de verkoop van dochterbedrijf IQIP dat voornamelijk voor de offshore-industrie funderingen maakt. De verkoop zou meer opleveren dan de hele schuldenlast van IHC. Dat helpt het bedrijf bij het doen van belangrijke betalingen en het versterken van de balans.

IHC had het de afgelopen jaren zwaar door grote tegenvallers bij de bouw van enkele schepen. In 2020 moesten de overheid, banken en een groep bedrijven het maritieme concern al van de ondergang redden met een noodpakket van honderden miljoenen euro’s.

De scheepswerf benadrukte onlangs dat een groot onderdeel van het bedrijf wel ‘gewoon goed en winstgevend’ draait. Inmiddels trekt de vraag naar diensten van IHC ook weer aan, aldus het bedrijf. IHC denkt daarom ook na de verkoop van IQIP nog voldoende kansen te hebben in de markten waarin het actief is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement