De zeven schepen zijn besteld via Spliethoff’s dochterondernemingen Wijnne Barends, die gespecialiseerd is in houttransporten, en de in Finland gevestigde ro/ro-carrier Bore. Over de vier schepen die Wijnne Barends besteld is nog weinig bekend, maar volgens UPM betreft het vier lo/lo-schepen (lift-on/lift-off).
Bore heeft al wel details van de nieuwe vaartuigen prijsgegeven. De Finse rederij heeft drie ro/lo-schepen besteld bij Wuhu Shipyard in China, die de schepen in 2021 en 2022 zal opleveren. Die combineren volgens de rederij het beste van twee werelden en kunnen zowel via een ramp en kranen geladen en gelost worden. De schepen zullen een draagvermogen van 7.000 ton hebben en 120 meter lang en 21 meter breed zijn.
Lange termijn
UPM chartert de schepen voor lange termijn. De Finse producent van onder meer papier, houtproducten en biobrandstoffen zal de schepen gebruiken om zijn Europese transportketen te verduurzamen. Ten opzichte van diesel zal het gebruik van vloeibaar aardgas (lng) de uitstoot van schadelijke stoffen flink terugdringen. De productie van zwavel en fijnstof neemt vrijwel volledig (99%) af, terwijl de uitstoot van stikstof en CO2 met respectievelijk 85 en 25% wordt verminderd.
Het bedrijf zal de schepen zelf managen via de logistieke bedrijfstak UPM Logistics. Directeur Global Breakbulk Shipping van UPM Logistics Lauri Rikala noemt de overeenkomst met Spliethoff een logische stap in UPM’s logistieke strategie. ‘Het verzekert ons van een duurzame, competitieve en betrouwbare transportoplossing voor ons eigen bedrijf en onze klanten’, zegt hij.
Scrubbervoorstander
De keuze voor lng is enigszins opmerkelijk, omdat Spliethoff zich met het oog op het aankomende nieuwe zwavelbeleid een fervent voorstander van scrubbers heeft getoond en actief lid is van de scrubberlobby Clean Shipping Alliance.
De rederij sloot vorig jaar een lening van 110 miljoen euro af met ING en de Europese Investeringsbank. Die wordt gebruikt om 42 schepen uit te rusten met scrubbers.
In een recente video bepleitte de rederij dat in vergelijking met laagzwavelige diesel, wat de meeste rederijen zullen gebruiken om aan de nieuwe zwavelregels te voldoen, scrubbers veel meer milieuwinst opleveren. Bij de productie van de laagzwavelige brandstoffen komt namelijk veel CO2 vrij, stelt de rederij.
Maersk
Veel andere rederijen, waaronder Euronav en Maersk, hebben zich juist publiekelijk tegen scrubbers gekeerd, omdat de apparaten het zwavelprobleem enkel van de lucht naar het water zouden verplaatsen. Scrubbers ‘wassen’ de zwavel namelijk uit de uitlaatgassen en lozen dat vuile waswater vervolgens in zee.
Voor- en tegenstanders van scrubbers schermen beide met rapporten die aantonen dat het lozen van scrubberwaswater niet/wel schadelijk is voor het milieu. Feit is in ieder geval dat een aantal grote maritieme naties als Singapore en China het lozen van scrubberwaswater in hun territoriale wateren verboden hebben.
Of de keuze voor lng in samenspraak met UPM is gemaakt of als wens van de klant is ingewilligd is niet duidelijk. In een korte reactie zegt Spliethoff enkel dat het gebruik van het vloeibare aardgas goed past in Spliethoff’s ‘continue zoektocht naar groenere operaties.’
Hier meer over weten? Kom naar Project Cargo Summit, georganiseerd door Nieuwsblad Transport. Kijk voor meer informatie, het volledige conferentie- en workshopprogramma en een overzicht van de meer dan 50 exposanten op www.projectcargosummit.com.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?