Dat heeft de Canadese kustwacht bekendgemaakt over de voortgang van de opruimoperatie. ‘Het totale aantal ontbrekende containers is nu 109 en dit kan nog veranderen naarmate er meer informatie binnenkomt’, aldus de dienst woensdag. Aanvankelijk was gemeld dat het om enkele tientallen containers ging.

Volgens de kustwacht worden er twee containers met gevaarlijke stoffen vermist. Minstens één container, die koelkasten bevatte, is opengebroken. Twee containers zijn aangespoeld bij Cape Scott, de noordpunt van Vancouver Island, ruim 500 kilometer ten noorden van de plek waar het Zim-schip zijn containers verloor.

Brand

Het schip was op weg naar de Canadese haven Vancouver toen er brand uitbrak. Volgens de kustwacht ontstond die in containers met gevaarlijke lading, die in zwaar weer beschadigd waren geraakt. Opmerkelijk is dat vrijwel alle dekcontainers van één dwarsscheepse rij (bay 4) overboord zijn gegaan terwijl de aangrenzende bays 3 en 5 intact zijn gebleven.

De kustwacht heeft bewoners en de zee- en luchtvaart opgeroepen om uit te kijken naar drijvende en aangespoelde containers en die direct te melden. De dienst gaat ervan uit dat een deel van de vermiste containers is gezonken en mogelijk nooit meer wordt teruggevonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement