Een van de schepen is door de Braziliaanse koffiegrootmacht Cooxupé met ruim honderdduizend zakken arabica bonen vanuit de haven van Santos richting Europa gestuurd. Het is de bedoeling dat in januari nog twee van zulke verschepingen volgen.

En vanuit Sumatra (Indonesië) is het breakbulkschip ‘Eagle’ via de Middellandse Zee op weg naar New Orleans (VS) met een proefverscheping van robusta koffiebonen, zo meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Een manager van het wereldwijd actieve voedingsbedrijf Olam International vertelt tegen het persbureau dat het voor importeurs de laatste tijd een enorme worsteling is om hun koffie op tijd binnen te krijgen vanwege de congestie, vertragingen en containertekorten in de containervaart, een service waarvoor bovendien al maanden de hoofdprijs moet worden betaald.

Hot topic

Oudgedienden die al lang in de koffiehandel zitten, kunnen zich volgens de Olam-manager nog herinneren dat tegen het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw voor het laatste op grote schaal koffiebonen in bulkschepen werden vervoerd. De reis van de ‘Eagle’ is in het koffiewereldje dan ook een hot topic volgens Bloomberg. Diezelfde ‘Eagle’ loste onlangs ook al een lading koffiebonen in Bremen, aldus het persbureau, dat ook een landbouwspecialist van Rabobank aanhaalt die voorspelt dat de logistieke strubbelingen kunnen gaan doorwerken op de koffieprijzen.

De koffiehandelaren zijn niet de eersten die vanwege de dienstverlening en hoge prijzen van de containerscheepvaart teruggrijpen naar het ‘ouderwetse’ bulkvervoer. Zo organiseerde Coca Cola in oktober al een transport van ruim 60.000 ton lading per bulkschip. Ook bananen, die een paar jaar geleden juist de overstap naar het containerschip hadden gemaakt, zijn recent weer in bulk vervoerd.

Containertarieven

De containertarieven zijn de laatste maanden redelijk stabiel, op de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) schommelt het China-Europa-tarief al het hele najaar rond de 7600 dollar per teu, maar historisch betekent dat een torenhoog prijsniveau. Vergeleken met een jaar geleden betaal je als verlader nu 200% meer om een container vanuit Shanghai naar Rotterdam te krijgen. Het Deense bureau Sea-Intelligence meet al maandenlang dat maar een derde van alle containerschepen op tijd in de haven arriveert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement